Brandveiliger en duurzamer

In het voorjaar van 2022 is de renovatie gestart.  De woningen worden brandveiliger, beter geïsoleerd met energielabel A, krijgen een nieuwe badkamer, keuken en moderne installaties en is gasloos koken mogelijk. De Punt is een Beschermd Stadsgezicht en daarom is bij de renovatie oog voor het terugbrengen van de historische uitstraling.  

Een start met hobbels

Dit klinkt allemaal fantastisch, maar een dergelijk project verloopt niet zonder slag of stoot. Projectmanager Marco Kemp: “Na een lange voorbereiding dachten we de juiste aanpak te hebben voor dit uitdagende project. We wisten uit onderzoek dat we rekening moesten houden dat de woningen in een buurt van 100 jaar oud van elkaar verschillen. Maar in deze mate, dat hadden we niet verwacht. Niet één woning leek hetzelfde. We moesten terug naar de tekentafel.” 

In gesprek met bewoners

Hoe zorgen we voor een gestandaardiseerde aanpak, én houden we snelheid in het project? Daarvoor moest in deze fase in korte tijd een aantal lastige keuzes gemaakt worden. Marco: “Deze keuzes hadden gevolgen voor Lieven de Key, voor onze aannemer Era Contour én voor onze bewoners. Er is bijvoorbeeld gekozen om alle badkamers en keukens te vernieuwen, alle geïsoleerde voorzetwanden opnieuw te maken en meer installaties te vervangen. Een deel van de bewoners en de bewonerscommissie vroegen om uitleg over de gewijzigde aanpak. Begrijpelijk. Tijdens een informatiebijeenkomst hebben we onze keuzes zo goed mogelijk uitgelegd en konden bewoners hun vragen stellen.”  

De trein dendert voort

De nieuwe aanpak werpt zijn vruchten af. “Nog steeds zijn er regelmatig  verrassingen met wat we tegenkomen in de woningen of hoe een woning wordt opgeleverd. Daardoor moeten we ons flexibel opstellen en soms onze aanpak iets bijsturen. Dat blijft een uitdaging, omdat de ‘trein moet blijven rijden’ om bewoners tijdig te laten terugkeren en hun wisselwoning weer in te zetten voor de volgende renovatie,” aldus Marco.

Bewonersverhalen

Het vraagt ook om flexibiliteit van onze bewoners, ook voor hen is de renovatie een uitdaging. Dat kan haast niet anders met zo’n grootscheepse en gefaseerde renovatie als De Punt, een buurt met Beschermd Stadsgezicht en 100 jaar oud. In een reeks bewonersverhalen vertellen bewoners ons hoe zij de renovatie van hun woning ervaren. In de afgelopen periode hebben Hein en mevrouw Felter hun ervaringen gedeeld. Volg onze website en social media waar we de nieuwe bewonersverhalen delen.

Deel dit artikel: