We zitten in de gedeelde woonkamer van blok 7C in Startblok Riekerhaven, een Amsterdams woonproject waar Nederlandse jongeren en statushouders met elkaar samenleven. Drie jaar eerder ontmoetten we hem hier, in diezelfde woonkamer. Hij viel meteen op, onze slanke buurjongen, met zijn lange zwarte haren, volle baard en grote bril. Nu pakt hij de ketting die hij om zijn hals heeft hangen, en geeft hem ons. ‘Hier. Willen jullie deze meenemen voor Fares?’

In Beiroet denken we vaak terug aan dat moment. Hoe oneerlijk het voelde dat we Manar niet gewoon konden meenemen naar zijn broer. Wij wel, hij niet.

Benieuwd naar het volledige artikel? Je kunt het artikel van Annelies Bontjes en Leonie Nijland lezen op De Correspondent.

Over Startblok Riekerhaven

Op het voormalig sportcomplex Riekerhaven heeft woonstichting De Key in samenwerking met gemeente Amsterdam en Socius Wonen Startblok Riekerhaven ontwikkeld. Startblok is een woonproject bedoeld voor jonge  statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) en Nederlandse jongeren. Op deze plek, aan de ring A10 in Amsterdam Nieuw-West, wonen zij tijdelijk en bouwen ze samen aan de toekomst. Het project bestaat inmiddels drie jaar en heeft navolging gekregen in andere projecten in de stad waaronder Startblok Elzenhagen in Amsterdam-Noord.

Meer informatie over Startblok Riekerhaven

ArchAngel

Luister naar de muziek van Manar en Fares:

Deel dit artikel: