Waterleiding bevroren?
Als water bevriest, dan zet het uit. Dat gebeurt ook in je waterleiding. Het ijs blokkeert dan het stromend water en er komt geen water uit je kraan. Is het buiten koud en zit jij zonder water? Vraag dan aan je buren of zij wél water hebben. Hebben zij ook geen water? Dan is er iets anders aan de hand. Hebben zij wel water? Dan is jouw waterleiding waarschijnlijk bevroren.


Doe het zelf
Misschien weet je waar je leiding het koudst is. Bijvoorbeeld bij een buitenmuur. Je kunt de leiding dan heel voorzichtig verwarmen met een lauwe haarföhn. Gebruik nooit vuur of een verfföhn! Begin bij een kraan en werk in de richting van de hoofdkraan. Open voorzichtig weer de hoofdkraan. Controleer daarna of de leiding ergens lekt.


Ellende voorkomen
Het meest kwetsbaar zijn leidingen die langs koude muren, over de galerij of door onverwarmde ruimtes lopen. Je kunt die leidingen goed inpakken met isolatiemateriaal. Dat koop je bij de bouwmarkt.


Denk aan de buitenkraan
De leiding naar je buitenkraan of schuurkraan kan ook bevriezen. Tap ‘m daarom af. Daarvoor draai je eerst de buitenkaan open. Dan draai je de toevoerkraan van de buitenkraanleiding dicht. Die zit meestal in de meterkast. Loop terug naar de buitenkraan en wacht tot er geen water meer uit komt. Draai de buitenkraan dan weer dicht.


Te laat…
Als de druk van het uitzettende ijs te groot wordt, dan knapt of scheurt de waterleiding. Probeer dat niet zelf te repareren! Sluit meteen de hoofdkraan af en bel Lieven de Key! Heb je schade door een gesprongen waterleiding? Neem dan contact op met je verzekeraar.


Lekker warm
Is het koud buiten? Zet dan je thermostaat niet lager dan 15 graden. Ook ’s nachts niet. Draai alle radiatoren een beetje open. Zet deuren van onverwarmde ruimten open. Dat helpt tegen bevriezing van je leidingen. Heb je veel koude buitenmuren? Zet de verwarming dan niet lager dan 17 graden. Zo voorkom je condensvorming en schimmel.

Je hoeft minder hard te stoken als je radiatorfolie achter je radiatoren plakt. Doe ’s avonds de gordijnen dicht en monteer een tochtborstel voor je brievenbus. Controleer geregeld de waterdruk van je cv-ketel, ontlucht je radiatoren en vul de ketel bij wanneer de waterdruk onder de 1,5 komt.


Frisse lucht
Als je je ramen potdicht houdt, wordt het binnenshuis te vochtig en onfris. Dat is ongezond. Ook kost het meer energie om vochtige lucht te verwarmen. Haal daarom dagelijks frisse lucht binnen door kort te luchten én permanent te ventileren. Ook in de winter. Om te luchten zet je eens per dag in iedere kamer 15 à 30 minuten een raam open. Niet langer! Om te ventileren laat je de ventilatieroosters open of de afzuiging aan.

Deel dit artikel: