Tijdens de housewarming kregen onze samenwerkingspartners een rondleiding in beide gebouwen. De bewoners lieten trots hun woningen zien. Karin Verdooren, algemeen bestuurder van Lieven de Key: “We hebben 270 woonstarters een woning in Amsterdam kunnen bieden in deze tijd van wooncrisis. Zonder onze samenwerkingspartners hadden we deze mooie woonplekken die in deze tijd van wooncrisis hard nodig zijn, niet kunnen realiseren.”

“Twee geweldige projecten opgeleverd”

Melanie van der Horst, dagelijks bestuurder van Stadsdeel West, sprak onze gasten en bewoners toe in de binnentuin van Startbok Wormerveerstraat. Zij bezocht beide woonprojecten al eerder en schreef hier een blog over: “De bouwbedrijvigheid in West is een niet meer weg te denken onderdeel van de maatschappij.” Lees haar column hier.

“Enorm trots op het eindresultaat”

Sjoerd Pronk, vestigingsdirecteur van aannemer Van Wijnen in Amsterdam, is enorm trots op DC van Hall. Het oude bedrijfsverzamelgebouw werd getransformeerd naar 168 woningen voor studenten en PhD’ers. “Het was een fantastisch traject waarvoor een lange adem nodig was, van zowel Van Wijnen als Lieven de Key. We zijn sinds 10 april 2018 betrokken. Het begint met de eerste tekeningen van architectenbureau Studio Ninedots. Je onderzoekt dan wat ze precies bedoelen en hoe je dat net zo goed en strak bouwt. Ik vind het een heel mooi eindresultaat.”

Ruimte voor ontmoeting

Pim Köther van KENK Architecten ontwierp Startblok Wormerveerstraat met een knipoog naar de Amsterdamse School. In Startblok Wormerveerstraat vormen de bewoners een community, helpen zij elkaar vooruit met het maken van een goede start in Amsterdam en bouwen zij, hier in maximaal vijf jaar tijd, aan hun toekomst. In het ontwerp is het faciliteren van ontmoeting tussen bewoners en buurtbewoners dus een belangrijk aspect. “Bij binnenkomst zie je direct de gemeenschappelijke woonkamer en één van de twee binnentuinen,” vertelt architect Pim Köther van KENK Architecten. “De gemeenschappelijke woonkamer is ook zichtbaar voor de buurt vanaf de straatkant. De gangen zijn kort en komen uit op een transparant trappenhuis in het midden van het gebouw. Zo kom je gemakkelijk je buren tegen.”

 

“I can go everywhere on my ‘fiets’”

Nafisa (26) is een van de bewoonsters van Startblok Wormerveerstraat. Zij is blij met haar studio: “I like it, for sure. It feels like home. It is near the city centre of Amsterdam, I can go everywhere on my ‘fiets’. I met most of my neighbours. The studio’s are too small to meet together, so it is a blessing to have the common area downstairs.”

Meer informatie over Startblok Wormerveerstraat

Meer informatie over DC van Hall

 

Deel dit artikel: