Het begon met Startblok Riekerhaven

Startblok Riekerhaven is het eerste community project waar jonge statushouders en Nederlandse jongeren samenwonen. “Startblok Riekerhaven is eigenlijk bij toeval ontstaan” legt Rienk Postuma, manager Ontwikkeling bij de Key, uit. Het idee hiervoor begon vooral vanuit een huisvestingsperspectief, De Key had verplaatsbare jongeren woningen over en zocht hier een plek voor. “De gemeente was op zoek naar huisvesting voor jonge statushouders. We bedachten: het is alleen niet voldoende om mensen bij elkaar te brengen; ze moeten ook samen wat gaan doen. Zo is het zelfbeheerconcept in samenwerking met Socius Wonen ontstaan.”

Ervaringen bewoners

Bewoners David Bilal (Startblok Elzenhagen), Casper Koolmees (Stek Oost) en Paula Smith (community builder SPARK Village) delen hun ervaringen over het wonen in een community project voor statushouders en Nederlandse jongeren. Voordat David in Elzenhagen kwam wonen was hij erg pessimistisch, maar al snel vond hij het een succesvol idee voor integratie: “Wanneer je een vluchtelingenachtergrond hebt, kamp je met eenzaamheid. Je moet je eigen netwerk opbouwen en Elzenhagen helpt je hierbij.” Paula vult hierop aan: “Het sociale gedeelte van het project werkt goed, maar is tegelijkertijd ook het meest uitdagend. Iedereen is namelijk erg druk waardoor de grote ideeën niet altijd uitgevoerd kunnen worden”. Ook Casper herkent dit: “Ik woon in een grote gang, soms voelt dat een beetje anoniem”. David: “Connecties maken kost tijd, maar je moet het gewoon proberen: Neem initiatief en probeer de eerste stap te zetten.”

“Integratie is een tweezijdig proces”

Toen Mohammed Badran, oprichter van Syrian Volunteers, naar Nederland kwam bestonden er nog geen gemengde woonprojecten. “Een connectie maken met iemand van je eigen leeftijd is erg belangrijk. Ik ontmoette pas Nederlandse jongeren toen ik ging studeren, drie jaar later.” Wel geeft Mohammed aan dat het eerste contactmoment niet alleen moet plaatsvinden omdat Nederlandse jongeren vluchtelingen willen helpen. Fares AlQadi, projectmanager Refugee Company, sluit hierbij aan: “We moeten stereotypes doorbreken. We kunnen juist van elkaar leren om de wereld beter te begrijpen.” Lea Klarenbeek, PhD student Political Theory, geeft ook aan dat integratie van twee kanten komt. “Bij het evalueren van deze projecten op integratie moet je daarom niet alleen naar statushouders kijken, maar ook naar Nederlandse bewoners. Als je bijvoorbeeld geen vrienden wil zijn met iemand met een migratieachtergrond, wie houdt integratie dan tegen?”

 

Moderator Monte Königs en Fares blikken tevreden terug: “Ga niet reizen na je studie, ga samenwonen met statushouders!”

 

De hele avond terug zien kan hier!

 

Deel dit artikel: