Minder stenen meer natuur

Ook Amsterdam krijgt steeds meer te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Stenen en asfalt zorgen voor overstromingen bij zware regen en op hete dagen koelt de stad hierdoor niet af. Een blauw-groen dak kan regenwater opvangen en vasthouden maar ook verdampen of lozen. De planten zuiveren de lucht en houden het dak koel bij hitte. Bijkomend voordeel is dat de planten vriendelijk zijn voor bijen en vlinders. Studentengebouw Bijltjespad is één van de gebouwen die ook een slim, blauw-groen dak krijgt.

 

Innovatieve oplossing mogelijk gemaakt door EU-subsidie

Het blauw-groene dak wordt gerealiseerd door RESILIO. Voor dit inovatieve project van de Gemeente Amsterdam krijgt de stad subsidie van de Europese Unie. Dit is een pilot voor andere Europese steden. Met dit project wordt onderzocht in hoeverre de blauw-groene daken een bijdrage kunnen leveren aan meer klimaatbestendige steden. De Gemeente Amsterdam werkt samen met bewoners, woningcorporaties, bedrijven, kennisinstellingen en Waternet. De Key is enthousiast dat ze met het blauw-groene dak op studentengebouw Bijltjespad mee kan doen aan deze pilot.

 

RESILIO

RESILIO staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops’, een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, De Alliantie, De Key. Het RESILIO-project wordt mede gefinancierd uit het ERDF fonds van de Europese Unie via het Urban Innovative Actions programma. 

 

 

 

Meer informatie over dit innovatieproject?

www.dekey.nl/resilio

www.resilio.amsterdam

www.rooftoprevolution.nl

Deel dit artikel: