Het tweede woongebouw van De Key in de waterrijke buurt in West wordt onder andere gebouwd voor jongeren met een maatschappelijk beroep. Ruim 260 woonstarters verhuizen vanaf eind 2022 naar het Lariksgebouw op Revaleiland, één van de eilanden in de Houthaven.

Woningen voor maatschappelijke beroepen

De Key realiseert met Lariks een woonconcept voor jongeren tussen 18 en 28 jaar. Naast de 263 semi-zelfstandige woningen, bouwt De Key 15 zelfstandige 2-kamerwoningen. Deze worden volgens een gemeentelijke regeling toegewezen aan jongeren met maatschappelijke beroepen in het onderwijs en in de zorg.

Een gedeelde woonkeuken

De semi-zelfstandige woningen zijn jongerenwoningen voor drie personen. Elke woonstarter huurt een kamer met eigen douche en wc. Drie jongeren delen een ruime woonkeuken in een appartement van drie even grote slaapkamers en een eigen badkamer.

De Key denkt verder dan het gebouw alleen

Het woongebouw omvat naast woningen twee grote inpandige fietsenstallingen, een gemeenschappelijke wasruimte en een binnentuin. In deze tuin kunnen de jongeren elkaar ontmoeten, samen tuinieren en ontspannen.

Amsterdamse bouwstijl met universeel karakter

De bouw van Lariks wordt uitgevoerd door Hillen & Roosen. Het Amsterdamse Architectenbureau M3H tekende voor het ontwerp een moderne interpretatie van de Amsterdamse School. Deze bouwstijl is terug te zien in de baksteenarchitectuur van het pand, met bijzondere motieven en terugvouwende metselwerk vlakken. Kenmerkend voor het gebouw is het universele karakter met vier voorgevels. Op de begane grond komen aan twee zijden bedrijfsruimten en aan de andere twee zijden woningen. Centraal in het blok zit een parkeergarage. Het gebouw heeft twee hoofdingangen voor de toegang tot de bovenwoningen. Deze woningen liggen als een krans om de gemeenschappelijke binnentuin op de eerste verdieping heen.

De woningen van Lariks

Meer informatie over de bouwprojecten van De Key in de Houthaven:
dekey.nl/houthaven 

Meer informatie over het woongebouw Lariks:
dekey.nl/lariks

Eerder publiceerden we al over het idee achter Lariks en het jongerenpanel dat de indeling van de woningen onder de loep nam.

Deel dit artikel: