Deze oplossing werkt alleen in grote gebouwen waarin veel elektriciteit wordt verbruikt, zoals een ziekenhuis, een kantoorgebouw of een fabriek. Maar dus ook in acht permanente studentencomplexen van De Key.

Onnodig elektriciteitsverbruik voorkomen

Nutsbedrijven leveren conform de Europese wetgeving stroom op 230 volt, met soms zelfs pieken naar 240 volt. Eigenlijk is dat voltage te hoog, want de meeste apparaten hebben aan 220 volt genoeg. “De spaartransformator die wij plaatsen achter de elektriciteitsmeter vlakt als het ware te hoge energiepieken af, zodat er nooit onnodig veel elektriciteit naar de woningen wordt gestuurd”, aldus Siebe van Doornik van De Key. “Het werkt eigenlijk net als een energiebesparende douchekop. Hoeveel druk je er ook achter zet, de douchekop zorgt voor een gelijkmatige stroom water. Zoals je met zo’n douchekop water bespaart, zo besparen wij hiermee op elektriciteit.”

Lagere energierekening

De verwachte besparingen op de energierekening liggen tussen de 6 en 8 procent. De exacte hoogte van de energierekening hangt natuurlijk ook af van hoe elke student omgaat met het gebruik van energie. De Key investeert in totaal € 70.000,- in 8 spaartransformatoren. Het financiële voordeel is volledig voor de hurende studenten.

Deel dit artikel: