Eerste woning

“Mijn eerste woning in Amsterdam was een zoldertje op het Leidseplein, boven café Mokum. Naast mijn studie werkte ik daar in de bediening en van de baas mocht ik op het zoldertje wonen. Het was fantastisch om zo midden in het centrum te wonen maar uiteindelijk ben ik er weggegaan omdat ik er nul privacy had. Ik moest via het café naar buiten en iedere keer was er wel een collega die vroeg wat ik ging doen. Ik ben voor mijn studie een half jaar naar Edinburgh gegaan en bij terugkomst ingetrokken bij mijn neef in de Baarsjes. Eigenlijk wilde ik toen al een huis kopen maar financieel was dat toen niet haalbaar. Na ongeveer twee jaar ben ik serieus naar iets anders gaan zoeken. Omdat ik geen lange inschrijfduur had opgebouwd bij Woningnet, reageerde ik altijd op lotingwoningen. Dat kon toen nog. Loting bepaalde toen wie mocht komen bezichtigen. Tot mijn verbazing werd ik toen uitgenodigd voor een hoekwoning op de Haarlemmerdijk. Ik was nummer twee. Voor mij, op nummer één, stond een stelletje dat het appartement afwees omdat ze het te klein vonden. En toen mocht ik erin! Gouden tijden heb ik daar beleefd. Al mijn vrienden wonen in Amsterdam en bij mij thuis was het altijd feest.”

Gekocht!

“Natuurlijk was het niet alleen maar leuk. Het appartement lag aan de drukke Haarlemmerdijk. Eigenlijk was het er nooit stil. Het huis was een echt oud zeventiende eeuws Amsterdams pandje waar het er in de winter ook best koud kon worden. Als je zeventwintig bent is dat allemaal niet zo erg, maar als je ouder wordt krijg je er op een gegeven moment wel genoeg van. Het huis op de Haarlemmerdijk was sowieso wel een trigger voor me om carrière te maken. Opeens realiseerde ik me dat het best duur was met al die vaste lasten en dat je met huren eigenlijk geld weggooide. Dankzij mijn goede baan kon ik gaan kopen en via een makelaar vond ik een appartement in Bos en Lommer. Hier woon ik nu nog steeds naar tevredenheid. Ik heb hier meer ruimte en zelfs een tuin. Ik denk dat ik hier nog zeker wel een jaar of dertig zal wonen. In de verre toekomst wil ik naar het platteland verhuizen en wonen in een vrijstaand huis aan het water.”

 

De volgende woonstap

Waar kun je aan denken? Op deze pagina hebben we een paar mogelijkheden voor je op een rij gezet. Ook lees je hier de woonstappen van andere jonge starters.

Deel dit artikel: