De weggeefkast begon met een oude tafel van Piet, lid van de bewonerscommissie. Hij had de tafel in de algemene ruimte neergezet, omdat hij deze niet meer nodig had en er misschien iemand anders blij mee kon maken. Steeds meer bewoners van de flat zetten spullen op de tafel om gratis mee te nemen.  Zo ontstond het idee van de weggeefkast. Inger en Annemarie mailden hun buren en die waren overwegend positief. Ook vroegen ze toestemming aan De Key en het mocht, mits het niet in de weg stond.  

Een bord met spelregels

Annemarie en Inger gingen vervolgens naar Piet en hij betaalde de kast (uiteraard van de kringloop) vanuit de bewonerscommissie. Inger maakte een bord, een waar kunstwerk, met de spelregels van de weggeefkast en hing deze op bij de ingang van het gebouw. Toen de weggeefkast er eenmaal stond, stuurde ze aan hun buren een mail met daarin dat de kast er was en wat de spelregels zijn, zoals geen voedsel of aangebroken producten neerleggen. 

 

Blij met de spullen uit de kast

“Het loopt heel goed”, zegt Inger. Er liggen uiteenlopende dingen in de kast. Van boeken tot een barbecue. Annemarie vertelt dat ze een klok heeft gevonden in de kast, echt fantastisch vindt ze. “Eigenlijk elke keer als ik naar boven kom dan is het eerst even kijken wat er in de kast staat. En ik hoor ook veel mensen die blij zijn met wat er ligt”, zegt Annemarie. Inger, Annemarie en Piet vinden het zonde als er spullen die nog een tweede leven verdienen worden weggegooid bij het vuilnis. Wat een belangrijk ding is: wat voor de een rommel is, is voor de ander een pareltje”, aldus Annemarie.

 

Mooi van lelijkheid

De weggeefkast staat er nu een paar jaar. Piet, Inger en Annemarie zijn er nog steeds enthousiast over. “Het is wel een lelijk ding”, zegt Annemarie. Inger vind hem mooi van lelijkheid. Het idee was om de kast goud te schilderen, de buurvrouwen gaven vervolgens aan dit toch niet te willen gaan doen.

 

*Het plaatsen van voorwerpen in de algemene hal is niet toegestaan. Voor het plaatsen van bijvoorbeeld een weggeefkast zul je eerst  toestemming moeten vragen bij De Key. Inger en Annemarie kregen wel toestemming van De Key om de weggeefkast te plaatsen, omdat de ruimte in de algemene ruimte groot genoeg is.  

 

 

Deel dit artikel: