Het kabinet in den Haag ziet eigenlijk niets in corporaties. Gniffelend kijken ze toe hoe de belastingdruk voor corporaties maar blijft stijgen. Vanuit de woningexploitatie houdt De Key daarom elke dag minder geld over.

Ongekende bouwproductie

Het geld moet dus ergens anders vandaan komen. Gelukkig is er nog een alternatief. De afgelopen twee jaar is het woningbezit van De Key € 1,2 miljard meer waard geworden! Om dat geld te kunnen gebruiken, moeten er eerst woningen worden verkocht. Dat is precies wat De Key doet; zij verkoopt twee- tot driehonderd woningen per jaar. Dankzij die verkoop bouwt De Key 5000 sociale huurwoningen tot in 2022. Dat is jaarlijks zo’n 15% van de totale woningbouwproductie in Amsterdam. Voor De Key is dit een historisch hoog aantal nieuwbouwwoningen. En al deze nieuwbouw staat binnen de ring A10 of er vlak buiten.

Dat ziet er toch mooi uit. Maar daar denkt het nieuwe Amsterdamse stadsbestuur anders over. Dat wil de verkoop van huurwoningen verbieden. Daar gaat onze bouwproductie! En een betaalbare energietransitie kunnen we ook op onze buik schrijven.

Verzet

Zo zorgt een onwaarschijnlijke coalitie van een links Amsterdam college en een conservatief-liberaal kabinet in den Haag er voor dat De Key niet kan doen wat iedereen lijkt te vinden.

Legt De Key zich daarbij neer? Nee! Samen met collega-corporaties en onze belanghouders blijven we ons verzetten tegen de Haagse verhuurdersheffing. En in Amsterdam blijven we gewoon woningen verkopen. In het belang van Amsterdam, onze huurders en de lange rij van woningzoekenden.

 

 

Lees ook het interview op Cobouw.nl 

 

 

Deel dit artikel: