Het studentenhuis aan de Weesperstraat was het eerste grote werk van architect Herman Herzberger (1932), in samenwerking met Tj. Hazewinkel en H.A. Dicke. Het prijswinnend ontwerp dateert van 1959, terwijl de bouw in 1966 voltooid werd. “Een gebouw moet een atmosfeer uitstralen die niet afschrikt doordat het te mooi is”, zei Hertzberger in 1967 tegen de Volkskrant toen hij de architectuurprijs van de gemeente Amsterdam kreeg voor de Weesperflat. Laagdrempeligheid was het belangrijkste uitgangspunt bij deze flat voor 250 studenten: de stad liep er als het ware in door.

250 studentenkamers. Weesperstraat, Waterloopleinbuurt.1959-1966. Architect: Herman Hertzberger. Initiatief: Stichting Studenten-huisvesting Amsterdam (SSHA)

In de 26 minuten durende film vertelt dhr. Hertzberger aan de hand van foto’s over zijn motieven en en idealen en over de omstandigheden onder welke het gebouw tot stand is gekomen. Vervolgens brengt hij voor het eerst in decennia weer een bezoek aan het gebouw en geeft hij zijn mening over de huidige staat van het vijftig jaar oude gebouw.

Filmpje pakken?

‘Het Model’ is tussen 13-17.00 uur te zien in Arcam.
De film van 26 minuten draait hier in een loop
Locatie: Architectuurcentrum Amsterdam
Prins Hendrikkade 600, 1011 VX Amsterdam
Toegang: gratis

Deel dit artikel: