Boulevard van kleurrijke tuinen 

Op een mooie nazomerdag in september 2021 was het zo ver. Er reed een vrachtwagen met planten, heesters, bollen en struiken de Realengracht op. Buurtvrijwilligers werkten de hele dag om de nieuwe boomtuinen te beplanten en aan het eind van de dag samen het glas te heffen op hun gloednieuwe ‘Boulevard van kleurrijke tuinen’. Een mooi resultaat na jarenlange voorbereiding en een feestelijke start van een steeds groenere buurt. 

 

Hondentoilet 

Karel: “Ik woon hier al vijftien jaar in een tweekamerwoning met uitzicht over het water. Aan de kade waren al boomtuinen, maar die waren erg verwaarloosd. Ze werden vooral gebruikt als hondentoilet. Ik heb contact opgenomen met de gebiedsmanager van het stadsdeel en toen is het gaan lopen.” 

Judith: “We hebben ooit met succes actie gevoerd voor het behoud van deze iepen. Ze wortelen heel breed en in de loop der jaren was de aarde in de boomtuinen keihard geworden. Daar kon je nog niet met een pikhouweel doorkomen.” 

 

Goed idee 

Karel: “Ik wilde het professioneel aanpakken en heb Intratuin benaderd voor een ontwerp met biologische planten. Als je het doet, moet je het goed doen. Voor de stadsdeelsubsidie moest ik aantonen dat er draagvlak was. Toen ben ik met een lijst langs de deuren gegaan en iedereen vond het een goed idee. Ook hebben zich toen mensen aangemeld die zich verantwoordelijk voelen voor een van de boomtuinen. Dat is ook wel nodig, want het is in totaal zo’n 160 vierkante meter. Van het stadsdeelbudget kochten we ook gereedschap. Lieven de Key maakte een tuinkast waar we dat kunnen bewaren.” 

 

 

Grond en water 

Judith: “De oude grond is voorzichtig afgegraven en er zijn nieuwe randen gemaakt, zodat de tuinen kon worden opgehoogd met nieuwe aarde. Waternet heeft twee putten geslagen waarmee we kunnen sproeien. Jammer genoeg is het water uit de gracht daarvoor te brak. In de biologische tuinen laten we de natuur zo veel mogelijk zijn gang gaan, maar in het begin moet je wel gras weghalen. We krijgen veel positieve reacties van langslopende mensen. Elk seizoen is er iets te beleven en elke tuin is anders. Er is nu een vaste groep die zich inzet voor de boomtuinen, maar dat is natuurlijk wel kwetsbaar. Als iemand verhuist moet iemand anders het overnemen. Daarom blijven we buren erbij betrekken.” 

 

Buurtborrel 

Karel: “Door de coronamaatregelen was er wat vertraging, maar afgelopen september konden we eindelijk gaan beplanten. Dat was echt een waanzinnig leuke dag. Ook heel veel kinderen hebben geholpen. In mei organiseren we weer een buurtborrel om de lente te vieren.” 

 

Lees ook de verhalen van Mali over haar geveltuin en van Saskia en Ida over hun binnentuin. 

Deel dit artikel: