Met drie nominaties op zak zijn we heel trots. Het toont aan dat we in staat zijn geweest afgelopen jaar Amsterdam te verrijken met drie sociale woongebouwen. Met deze woongebouwen bieden we onze bewoners betaalbare toekomstbestendige woningen.  

Stemmen op een van onze woongebouwen?

Dat kan via amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs/2024. 

Lariks & Mahonie

Deze twee nominaties zijn met elkaar verbonden. Met Lariks en Mahonie deed deelwonen zijn intrede in Amsterdam. Met deze twee woongebouwen kregen 473 jongeren een betaalbare woonplek in de exclusieve buurt de Houthaven. Mahonie biedt 278 jongeren een woonplek, Lariks 195 jongeren. Drie jongeren wonen daar in een sociale huurwoning, waar iedere jongere een eigen kamer en badkamer heeft en de woonkeuken delen.  

Lariks kenmerkt zich met galerijwoningen en een ruime binnentuin en inpandige fietsenstalling. Het heeft een gemoedelijk dorps karakter midden in de Houthaven. De portiekwoningen van Mahonie doet ons herinneren aan de statige allure van woningen uit het begin van de vorige eeuw. Het bevat een gemeenschappelijke ruimte en wasgelegenheid (Wash&Go), waar ook de bewoners van Lariks gebruik van kunnen maken. Het woonconcept van Lariks en Mahonie zorgt met hun gemeenschappelijke voorzieningen voor ontmoeting en de community builders organiseren voor verbinding activiteiten met bewoners en ook met omwonenden.  

Crossover

In het turnkey gebouw Crossover verhuurt Lieven de Key 120 sociale huurwoningen aan 60 startende studenten en 60 statushouders. Dit heet Startblok Kop Zuidas. Het concept bevat verschillende gemeenschappelijke voorzieningen de community samen te brengen, zoals drie dakterrassen en zes thematische ontmoetingsruimtes. Het gebouw ligt tegen de A10 aan, en tussen allerlei bedrijvigheid. Door de geluid- en luchtdichte gevel is daar niets van te merken. 

Deel dit artikel: