Een community is belangrijk

Om eerst alle creativiteit te stimuleren, mochten de jongeren met een budget van 500 miljoen euro het gebouw helemaal zelf inrichten. Alles mocht. Daarna kwam het dilemma: je hebt nu maar 500 euro beschikbaar. Welke keuze maak je? Wat blijft er over? Er kwamen verschillende ideeën langs. Maar dezelfde mening werd gedeeld: een community is belangrijk! Samen een netwerk opbouwen, activiteiten organiseren en elkaar vooruit helpen met een goede start in Amsterdam. Een community vonden ze niet alleen gezellig, maar dit zagen de jongeren ook als steun. Zo kwam een groepje jongeren met een “LinkedIn Wall’ idee. Een overzicht van de vaardigheden van bewoners zodat je elkaar kunt helpen. ‘Iemand kan misschien iets voor mij betekenen, maar ik dan ook meteen voor die persoon’, gaf een van de deelnemers aan.

Ontspannen én werken in de gemeenschappelijke ruimte

Waar ligt de behoefte voor een gemeenschappelijke ruimte: ontspannen of werken? De deelnemende jongeren zagen juist een dubbelfunctie: ontspannen én werken. Samen leuke activiteiten ondernemen, zoals een film kijken, spelletjes doen. Maar bijvoorbeeld ook kunnen studeren. ‘Soms wil je ook een andere omgeving om in te kunnen studeren dan je eigen woning. Dan is zo een gemeenschappelijke ruimte perfect’, stelde een van de jongeren. Maar hoe ga je dan om met het verschillend gebruik? Daar deden de jongeren niet zo moeilijk over. ‘Met elkaar kunnen we afspraken maken, bijvoorbeeld met een tijdslot, overdag werken, in de avond ontspannen’.

 

De rest van de avond kwam de ideale keukenopstelling nog aan bod, het beheer van het gebouw en bespraken we mogelijke namen voor het gebouw. Maar deze houden we nog even geheim!
De woonconceptavond heeft ons nieuwe inzichten gegeven en is een mooi instrument om een project tijdens de voorfase te laten leven bij de jongeren waar we het voor bouwen. De resultaten leggen we naast de plannen voor dit nieuwbouwproject. Zo ontwikkelen we een woonconcept voor en door jongeren.

 

Deel dit artikel: