Van zakendistrict naar levendige wijk

Zuidas begon als een kantorenlocatie voor toonaangevende bedrijven, maar is inmiddels uitgegroeid tot veel meer: een complete, unieke wijk waar werken, wonen en leven samenkomen. De nieuwe jonge bewoners in het Kenniskwartier op de Zuidas creëren een levendige gemeenschap en dragen zo bij aan de transitie van de wijk.

Bijdrage van Stepstone aan een bruisende Zuidas

Wethouder Reinier van Dantzig merkt op: “Met nieuwbouwproject Stepstone is er weer een stap gezet om jongeren aan een woning te helpen in Amsterdam. Als we kijken naar waar deze sociale woontoren komt dan is dat ook zeer welkom. Zuidas kan de levendigheid en diversiteit van een bouwproject als Stepstone goed gebruiken.” In de komende jaren komen er nog eens ongeveer 2.500 nieuwe woningen bij in dit ‘Innovation District’. Dit wordt aangevuld met kennisgerelateerde bedrijven, een basisschool, bioscoop en diverse horecagelegenheden, waardoor een buurt ontstaat waar gezondheid, wetenschap en ondernemerschap samenkomen.

“Een plek als deze? Dat is onwerkelijk”

Voor veel bewoners is dit hun eerste eigen zelfstandige woning. Gaffier (23 jaar) is enthousiast: “Ik woon voor de eerste keer op mezelf. Een eigen plek vinden is al een prestatie, maar een plek als deze? Dat is onwerkelijk.” Karin Verdooren, algemeen directeur-bestuurder van Woonstichting Lieven de Key, vertelt dat met name jonge starters nauwelijks kans maken op een betaalbare woning. “Wij dragen bij aan een ongedeelde, dynamische stad door nieuwe woningen te bouwen en toe te wijzen aan starters. Zo geven we jongeren een kans op de Amsterdamse woningmarkt.” Daar voegt Lieven de Key nu Stepstone aan toe, met 80 meter hoogte het hoogste sociale woongebouw van Nederland. Ze geeft aan dat alle bewoners vijf jaar in Stepstone mogen blijven wonen. “Daarna krijgen andere jongeren de kans om zijn of haar woonstart te maken. In die vijf jaar bouwen de huidige bewoners inschrijfduur bij DĀK, voorheen WoningNet, op en groeien ze door naar hun volgende woonstap.

Focus op duurzaamheid en leefbaarheid

Stepstone is een voorbeeld van innovatie op de Zuidas door zijn focus op duurzaamheid en leefbaarheid. Het gasloze gebouw maakt slim gebruik van restwarmte van het naastgelegen complex The Pulse, dat nog in aanbouw is. Bewoners kunnen elkaar ontmoeten in de gemeenschappelijke ruimtes zoals een lounge met werk- en studieruimte, en een groot dakterras uitgerust met sporttoestellen. Ook worden er sociale activiteiten georganiseerd door bewoners die zijn geselecteerd als community builders.

Feestelijke opening op 30 mei

Vanavond zorgt stadsdeelvoorzitter Bart Vink voor de officiële opening van Stepstone. Een feestelijk moment voor en door bewoners en samenwerkingspartners.

 

Deel dit artikel: