“Ik heb twee oudere broers die al ervaring hebben opgedaan met een woning zoeken in Amsterdam. Dat was moeilijk. Mijn moeder was daarom heel streng: op je 18e meteen inschrijven voor Woningnet. Op de dag dat de advertentie voor Lieven online kwam heb ik meteen gereageerd en zo ben ik aan mijn woning in Lieven gekomen. Het is een leuke locatie in Amsterdam en dicht bij mijn werk: dicht bij het Vondelpark, hier tien minuten vandaan. Perfect dus.”

“Ik vind het helemaal prima dat ik hier vijf jaar mag wonen. Ik heb het idee dat mijn leven over vijf jaar toch drastisch anders is. Ik ben ondernemer in de sport en horecabranche. Tegen die tijd hoop ik locatie-onafhankelijk te werken. Dan zou ik misschien wel naar het buitenland willen, hoewel ik ook een gezinssituatie voor mij zie tegen die tijd. Nu vind ik deze 50 m2 helemaal prima, zeker in mijn eentje.”

“Delen is de normaalste zaak van de wereld”

“Het is niet meer van deze tijd om te zeggen dat je alleen maar huizen bouwt. Je ziet steeds meer concepten die zich richten op delen, zoals huizen met gemeenschappelijke tuinen en andere gemeenschappelijke voorzieningen. En niet alleen huizen, maar ook auto’s delen is de normaalste zaak van de wereld geworden. Daarbij is het gezelliger, dan zie je je buurman en buurvrouw ook wat vaker.”

Laagdrempelige, informele activiteiten

“Mijn wens voor de wijk is dat we samen gezamenlijke sportactiviteiten doen. Een vriend van mij heeft een sportschool hier verderop. Ik zou wel met hem samen sportactiviteiten willen organiseren. Dat moet dan iets makkelijks zijn. Denk aan een rondje hardlopen. Met kleine, laagdrempelige en informele activiteiten bereik je denk ik veel meer buren. Als een buurman tegen mij zegt, “Hé kom je zo mee bbq’en?”, dan vind ik het veel leuker én makkelijker om ‘ja’ te zeggen, dan wanneer ik daar een officiële uitnodiging voor krijg.”

 

Specialist in woonstarters
Jonge mensen met een beperkt inkomen vinden in Amsterdam vrijwel geen plek om te wonen. Daarom geeft De Key deze groep de kans om hun eerste stappen te zetten op de woningmarkt. In deze korte interviews leren we werkende jongeren, studenten, net afgestudeerden, statushouders, jongeren met begeleiding en tienermoeders kennen. 

Deel dit artikel: