Om 10 uur ’s ochtends worden de eerste kandidaten ontvangen aan de Wormerveerstraat 15 voor de selectiedag. In totaal zijn 140 Nederlandse jongeren uitgenodigd die zich hebben ingeschreven via WoningNet. Van de ruim 400 aanmeldingen hebben zij de meeste wachttijd. Uiteindelijk krijgen 48 van hen een woonplek in het nieuwe Startblok.

Naast de Nederlandse jongeren komen hier ook 48 statushouders wonen. Iedereen is tussen de 18 tot en met 27 jaar en werkt of is werkzoekend. Samen vormen zij een community, helpen zij elkaar op weg met een goede start in Amsterdam en bouwen zij aan hun toekomst.

‘Wees vooral een goede buur’

De dag start met een presentatie van projectcoördinator Arnold Hooiveld. Hij vertelt alles wat je moet weten over het Startblok, wat bewoners kunnen verwachten en wat van hen wordt verwacht: “het is vooral belangrijk om een goede buur te zijn en de deur voor elkaar open te zetten,” zegt hij. “We gaan in deze gemeenschappelijke ruimte straks samen activiteiten organiseren, zodat je elkaar leert kennen. Een aantal bewoners is community builder. Zij zitten in het bestuur van de vereniging en nemen het voortouw. Ook de buurt is van harte welkom. Zo zorgen we samen voor een goede start in een gezellige buurt.”

‘Ik hoop dat iedereen zich straks thuis voelt’

Kevin is één van deze community builders: “Ik heb gesolliciteerd op deze functie en ben al met de andere community builders aan de slag gegaan om plannen te maken. Wij zorgen dat de bewonersvereniging straks goed is georganiseerd en dat we in december meteen samen van start kunnen met onze nieuwe buren. Academie van de Stad helpt ons hierbij. Ik wil helpen iedereen een kans te geven zich echt thuis te voelen in Startblok, de buurt en de stad. Goed contact met je buren en het gevoel hebben dat je onderdeel uitmaakt van een gemeenschap is daarvoor denk ik net zo belangrijk als hulpverlening van bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk.”

Uit de buurt

Yosra (20) is één van de kandidaten en komt uit de Spaarndammerbuurt: “Ik had niet verwacht dat het zó dichtbij is. Ik woon nu bij mijn ouders thuis, dat is hier maar twee straten verderop,” reageert ze enthousiast. Na de presentatie volgen de kandidaten een rondleiding door het gebouw en bekijken zij een woning. “Het is nog wel kaal hier, dat had ik niet verwacht,” zegt Yosra. “Maar de indeling van de woning vind ik heel goed: er is genoeg woonruimte. Ik ben ook echt onder de indruk van de binnentuinen aan de achterkant. Thuis tuinier ik graag met mijn broertje en zusje. Ik zou dat straks wel met mijn buren willen doen in de glazen kas die hier komt.”

Een goed beeld van wonen in Startblok

Na het bezoek aan de Wormerveerstraat volgt een korte wandeling naar Museum Het Schip: hier kunnen kandidaten al hun vragen stellen op de informatiemarkt. Bijvoorbeeld over welke activiteiten je straks kunt organiseren, of je huurtoeslag kunt aanvragen en wat je zelf nog moet regelen voor je in je woning kunt wonen. De Gemeente Amsterdam is ook aanwezig om meer te vertellen over het taal- en het oriëntatieprogramma dat statushouders volgen die net in Nederland aankomen en welke steun zij krijgen als ze hulp nodig hebben. Yosra: “Best slim georganiseerd. Je denkt voor het selectiegesprek al goed na over of Startblok wel écht iets voor je is. Zelf werk ik voor de GGD en stichting Doras. Ik heb al best een beeld bij wie statushouders zijn en wat ik kan verwachten.”

‘Het was een chill gesprek’

Daarna verdelen de kandidaten zich over verschillende tafels en voeren ze in een groep een selectiegesprek. Yosra: “Ik was best zenuwachtig en verwachtte eigenlijk een soort sollicitatiegesprek. In het begin was het even spannend, maar uiteindelijk was het heel chill. Het was leuk om met andere kandidaten te praten over Startblok en wat we hier samen kunnen doen. Het lijkt mij straks echt een gezellige woonplek. Ik ben na vandaag nog steeds heel enthousiast!”

 

Uiterlijk 30 oktober horen Yosra en de andere kandidaten of zij de eerste bewoners van Startblok Wormerveerstraat worden. In december is de bouw klaar en ontvangen alle nieuwe bewoners hun sleutels.

Meer weten?

Deel dit artikel: