Voorzichtig kijk ik naar het percentage huurders van 25 t/m 29 jaar. Daar staat 4,3%. Totaal dus minder dan 5%. Terwijl landelijk deze leeftijdsgroep ongeveer drie keer zo groot is.De conclusie is helder. Jongeren moeten het niet hebben van corporaties voor het krijgen van een woning.

 

Over de oorzaak hoef ik niet lang na te denken. In Amsterdam beschikken we over een distributiesysteem dat niet had misstaan in de oude Sovjetunie. ‘Veel regels, om de schaarste eerlijk te verdelen’, zegt men dan. Het effect van al die regels zie ik nu voor me. Corporatiewoningen vormen het deel van de Amsterdamse woningen waarvan vooral oudere mensen profiteren. Zij zitten daar goed en trekken een lange neus tegen alle jongeren. Lekker puh!

 

Overigens zijn niet alle jonge mensen de klos. Althans niet bij De Key. 20% Van onze woonruimte is gereserveerd voor studenten. En dat zijn ook jongeren. Daar doen we al decennia ons best voor. Maar de groep jonge mensen die niet studeert is vele malen groter. Wordt het niet tijd dat we voor jonge mensen die niet studeren ook wat voor gaan doen?

leeftijd-huurders-de-key

Toelichting: in deze tabel is de woonruimte voor studenten niet opgenomen. Bij oudere huurcontracten ontbreken vaak de geboortedata. Als de leeftijd onbekend is, gaat het dus haast altijd om oudere mensen. Het aantal woningen van De Key in Diemen is heel klein en geeft geen vertekenende effecten. Deze tabel gaat over de woningen van De Key maar vermoedelijk geldt deze verdeling ongeveer bij alle Amsterdamse corporaties.

Deel dit artikel: