Noorulla (28) huurde eerder ook al van de Key. Hij verhuisde van studentencomplex Zuiderzeeweg naar een studentenwoning aan de Jan Willem Brouwerstraat. Hij studeert Science, Business and Innovation aan de VU met een specialisatie in duurzame energie. Het was dan ook geen verrassing dat hij enthousiast reageerde op de vraag of hij mee wilde doen aan Student Energy Race.

Noorulla: “Alle zes de bewoners van het pand doen mee aan de race. Dit is écht iets om samen te doen! De eerste maand samen besparen leverde al een verbetering op van 49,4% op het gemiddelde van de afgelopen drie jaar in dezelfde periode! Dat leverde ons een zevende plaats op in race!” [Red. Inmiddels staat de Jan Willem Brouwerstraat op de vijfde plaats in de race.]

Dat doet de deur dicht…

“Deuren dichtdoen, dat is waar ik vooral bovenop zit. Als iedereen zijn deur dicht houdt dan blijft de warmte binnen. Anders moeten we het hele trappengat mee verwarmen. Ook moet het een gewoonte worden om de verwarming lager te zetten als je even de deur uit gaat, al is het voor een paar boodschappen.”

Volle koelkast bespaart meer energie

Na één maand racen kregen de deelnemers een workshop van een energiecoach. “Tijdens deze workshop leerden we ook dat er veel energie verloren ging bij douchen. Nu hebben we daarvoor een douche-timer die je maar 5 minuten geeft. Dan sta je in gedachten en opeens gaat de timer af. Inmiddels kan ik het zelf af met vier minuten!”

 

“Met het slimmer omgaan met apparaten kun je ook tientallen euro’s per jaar besparen. Ik heb nu meerdere apparaten op één stekkerdoos met schakelaar aangesloten. Mijn televisie op stand-by, mijn versterker: allemaal apparaten die toch stroom blijven verbruiken, zet ik dan in één keer uit. En de vriezer, daar moet je dat laagje ijs écht uit schrapen, elke millimeter ijs kost weer extra energie.”

 

“De leukste ‘hack’ was het feit dat je met een volle koelkast meer energie kan besparen dan met een lege koelkast! Al die spullen die al gekoeld staan fungeren als koelelementen. Wanneer je dan de deur even open hebt hoeft de koelkast hierna minder moeite te doen om de boel weer te koelen.”

Een beetje verandering brengen

Noorulla praat vaak met zijn leeftijdsgenoten over duurzaam leven. “Het gaat mij om de wereld, en om het brengen van een beetje verandering. Duurzaam leven is voorzien in behoeften, zonder toekomstige generaties hiermee te benadelen. Je kunt wel zeggen dat ik hardcore groen ben.”


Over de Student Energy Race

Bordspellen in plaats van Netflix, dikke truien aan en stekkers uit energie slurpende apparaten: tijdens de zevende editie van de Student Energy Race gaan vanaf 1 november alle remmen los! Welke van de 23 studentenhuizen kan de meeste energie besparen tijdens de koude wintermaanden? Lees verder…

Deel dit artikel: