Voor bewoners van een zelfstandige sociale huurwoning waarvan het gezamenlijk inkomen onder de sociale huurgrens van €42.436,- ligt, zijn er verschillende soorten verhogingen. Bewoners met een huurprijs onder de €651,-, krijgen niet meer dan 3% huurverhoging. Zit de huurprijs van een sociale huurwoning tussen de €651 en €720, dan krijgen bewoners een huurverhoging niet hoger dan 1,6%. Ook bewoners met een tijdelijk huurcontract krijgen niet meer dan 1,6%. Voor deze bewoners ligt de verhoging daarmee dit jaar tussen de € 0 en € 20 per maand.

Voor bewoners waarvan het gezamenlijk inkomen boven de sociale huurgrens van  €42.436,- ligt geldt een hoger percentage. Zij krijgen een huurverhoging tot 5,6%. Dit is het maximale wettelijke toegestane percentage. Hiermee stimuleert de overheid mensen met een iets hoger inkomen om te verhuizen, zodat er woningen vrijkomen voor mensen die minder verdienen.

Waaraan besteedt De Key haar huurinkomsten?

Woonstichting De Key wil betaalbare woningen verhuren aan mensen met een laag inkomen. Van de huurinkomsten die De Key ontvangt gaat per woning ongeveer 4 maanden huur rechtstreeks naar de overheid. Dit komt doordat De Key jaarlijks steeds meer belasting moet betalen over al haar sociale huurwoningen. Dan blijft er ongeveer nog 8 maanden huur over. Een deel hiervan besteden we aan het dagelijks onderhouden van onze gebouwen, zoals het verhelpen van lekkages, het maken van ramen en deuren die niet goed sluiten, het onderhouden van liften en het doen van schilderwerk. Het deel wat dan nog overblijft reserveren we om op lange termijn woningen te kunnen verbeteren en energiezuiniger te maken. Dit wordt steeds lastiger, want de belastingen en de kosten voor onderhoud stijgen steeds verder. Deze huurverhoging is nodig om de kosten te kunnen blijven betalen.

 

Voor meer informatie, bekijk de pagina Huurverhoging 2019

 

Deel dit artikel: