Duurzaamheid en duurzaam leven… Voor een recente medewerkersbijeenkomst nodigden we huurders uit om samen met ons naar een presentatie van astronaut André Kuipers te luisteren. De presentatie van Kuipers is meer dan alleen de jongensdroom die uitkomt: de ruimte in! Het leven in het internationale ruimtestation staat elke dag in het teken van duurzaam verbruik. Slim omgaan met beperkte middelen in een weinig vergevende omgeving. Maar Kuipers keek ook naar ‘ruimteschip aarde’ en zag hoe de mensheid met haar eigen beperkte voorraad omgaat.

Na afloop spraken we met huurders Anne-Fleur (studentbeheerder op studentencomplex Rode Kruislaan) en Carla Dinee (energiecoach in Amsterdam).

Interview: Carla Dinee

carla dinee

Wat vond je van de presentatie van André Kuipers?
“Ik vond het helemaal fantastisch. Enthousiasmerend, met humor en op een begrijpelijke manier voor leken. Vooral zijn, vanuit het ruimtestation geschoten, foto’s van de aarde van nu tegenover tien jaar geleden… [Kuipers liet in de foto’s onder andere zien hoe heftig de ontbossing is toegenomen in het Amazonegebied. Red.] De impact is een stuk groter als je dat soort foto’s ziet.”

 

Duurzaamheid. Wat heb jij ermee?
“Naast mijn werk als energiecoach? Ik ben onlangs overgestapt naar GreenChoice als energieleverancier. Ik heb nu dus zes zonnepanelen aangeschaft. Op die manier doe ik nu nog even wat extra voor duurzaamheid.”

 

Hoe gaat het met je werk als energiecoach?
“Ik ben erg blij dat de effecten van mijn inspanningen als energiecoach nu merkbaar worden. Je merkt dat mensen extra hun best zijn gaan doen, naast de tips die ik hun heb gegeven. Het eerste project was gericht op bewoners met een kleine beurs. We zijn nu met een stedelijk project bezig waarbij het de bedoeling is dat er in drieënhalf jaar tijd, 10.000 huishoudens bezocht worden. Hiermee willen we een energiebesparing van 6% realiseren om de Parijse norm van het milieuakkoord te halen.”

“We komen nu dus ook bewoners tegen die zelf al erg bewust zijn van hun verbruik. Daar valt dan eigenlijk weinig ‘winst’ te behalen, maar deze mensen hebben op dat moment wel de bevestiging dat ze ‘goed bezig zijn’. Hoewel ik me soms verbaas, dat ondanks alle energiebesparende maatregelen het verbruik toch nog 3500 kilowatt is. Dat is wel een gemiddeld verbruik voor een gezin, maar zowel de bewoners als ik vroegen ons toch af of dat niet lager kon. Als dan blijkt dat er een tiener in huis woont die lang onder de douche staat, een elektrische kachel nodig is om de werkkamer te verwarmen en ook het koken elektrisch gaat, is het verbruik toch wel verklaarbaar.”

 

Waar valt nog winst te behalen in complexen van De Key?
“Bij ons in het complex zijn onlangs de lampen in de centrale hal vervangen voor ledlampen. Ik denk dat, wanneer je dit op grote schaal toepast, je het verbruik flink kan terugdringen. En het gebruik van energiecoaches. Dat mensen zelf bewuster worden. Ventileer, zet je kachel niet op 23 maar op 20 en doe geen halve wasjes. Je kunt mensen niet dwingen, je kunt ze alleen maar stimuleren. Dat mensen het als een sport gaan zien. Ik zeg altijd maar: ‘aan je kale huur kun je niets veranderen, maar je energierekening kun je beïnvloeden!’”

 

Meer informatie over het stedelijke energiecoach programma

 

Lees hier het interview over duurzaamheid met studentbeheerder Anne-Fleur Schneider.

Deel dit artikel: