De bewoners zijn geïnformeerd over dit duurzame plan om over een paar jaar warmte uit het riool te gebruiken voor de verwarming van hun woningen. Riothermie kan voor een grote CO2-besparing zorgen en zo helpen bij de klimaatdoelstellingen.

Rioolbuizen onder groen H. Cleyndertweg

Onder het groen naast de flats aan de H. Cleyndertweg ligt een groot riool van Waternet. De warmte uit de rioolbuizen kan worden opgevangen in water onder de grond. Het opgewarmde water wordt in de bodem opgeslagen totdat het nodig is. Vanuit deze opslag gaat het water door buizen naar een centrale warmtepomp in de woongebouwen. Deze zorgt ervoor dat met weinig extra energie het water warm genoeg wordt gemaakt voor verwarming en warm water in de woningen. Daarna komt het warme water op dezelfde manier als nu binnen bij de woningen.

 

Hoe ver zijn de plannen?

De partijen zijn nog maar net begonnen met onderzoeken of riothermie in de Buikslotermeerbuurt mogelijk is. In de afgelopen tijd heeft De Key de bewonerscommissies en bestuurders van de verenigingen van eigenaren bijgepraat over het onderzoek. Uitgangspunten zijn dat het een betrouwbare oplossing is die bewoners niet meer mag kosten dan verwarming met gas. Het moet in de woningen minstens zo comfortabel blijven als nu. Naar verwachting is het onderzoek eind 2020 afgerond.

Wie zijn de betrokken partijen?

Woonstichting De Key, Firan (netwerkbedrijf voor warmteleidingen) en Waternet (beheerder van drinkwater en rioolwater) zijn de initiatiefnemers voor dit onderzoek. Gemeente Amsterdam is ook nauw betrokken. Begin dit jaar tekenden deze partijen nog een samenwerkingsovereenkomst om riothermie te onderzoeken. Provincie Noord-Holland heeft een subsidie verleend om een wijkplan op te stellen.

Deel dit artikel: