We gaan onze woningen gasloos maken.’ Dat is het mantra waarmee een paar jaar geleden het gesprek eenvoudig gestart kon worden: het doel is duidelijk, de vastgoedspecialisten kunnen aan de slag! Maar het liep al snel anders.

Een bestaande woning gasloos maken blijkt enorm duur te zijn, vooral door de isolerende maatregelen. En daardoor duurt het meer dan 50 jaar voordat we bij De Key CO2-neutraliteit bereiken. Onze financiële polsstok is gewoon te kort. Noodgedwongen kijken we nu anders naar onze opgave. Wat als we eerst maatregelen uitvoeren die per geïnvesteerde euro de hoogste CO2-reductie opleveren? Wat zijn dan de gamechangers?

Circulair

De eenvoudigste was snel gevonden. In al onze woningen wordt straks uitsluitend elektrisch gekookt. Dat scheelt al 5% gas. Maar dan wordt het ingewikkelder. Veelbelovend lijkt riothermie. Deze lage-temperatuur-bron kan de basis vormen voor de aanleg van een midden-temperatuur warmtenet. Het is een soort buurtgebonden, circulaire warmtevoorziening. Daarmee kunnen ook matig geïsoleerde woningen van warmte worden voorzien. Op de koudste momenten blijkt in ons project nog wel bijstook nodig van een nog aanwezige collectieve gasketel.

Ha! Hoor ik u denken. Dat is niet gasloos! Nee, inderdaad. Maar deze oplossing scheelt de corporatie forse investeringen. En we realiseren wel een enorme CO2-reductie. Maar het gasnet moet dan wel intact blijven. Is dat erg? Ik denk van niet. De toekomst kunnen we niet voorspellen, dus waarom nu al stoppen met investeren in het gasnet? Behoud het als een soort basisvoorziening waarvan we steeds minder afnemen. En wie weet zijn we straks heel blij dat het gasnet er nog ligt voor ander gebruik.

CO2-reductie

Wat is nu mijn boodschap? Het ‘gasloos’ mantra inspireert en vraagt om innovatie. Tegelijkertijd beperkt het de ruimte voor hybride oplossingen. En juist die kunnen voor de corporaties en huurders interessant zijn. Zet dus vooral in op CO2-reductie. Gasloos kan de uitkomst zijn, maar maak er geen doel van.

Ik denk dat we zonder dit mantra makkelijker stapsgewijs innovaties kunnen incorporeren. En woningen isoleren – die zogenaamde no-regret maatregel – kan altijd nog op het moment dat het financieel en vastgoedtechnisch het beste uitkomt. Niet omdat het gasnet snel afgesloten moet worden.

Deze blog is eerder deze week gepubliceerd bij De Vernieuwde Stad

Meer weten over riothermie? Klik hier.

Deel dit artikel: