De overheid bepaalt het percentage huurverhoging

Elk jaar vindt op 1 juli de huurverhoging plaats. De overheid heeft besloten dat de huurverhoging in 2020 maximaal 5,1% is voor de lagere huishoudinkomens (tot € 43.574,-) en 6,6% voor de hogere huishoudinkomens (€ 43.574,- of meer). Daarnaast is in de samenwerkingsafspraken met de gemeenten Amsterdam en Diemen en de Federatie Amsterdamse Huurdersorganisaties afgesproken, dat de huurverhoging gemiddeld 3,1% is.

Betaalbaar wonen

De Key wil betaalbare woningen bieden aan al haar huurders. De huurverhoging hangt af van het inkomen van de huurder, de maximale huur en de huidige huurprijs van de woning. Bij huurders met een inkomen onder € 43.574,- wordt de huidige huur vergeleken met de maximale huur van een woning. Dit gebeurt volgens het wettelijke puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel. Is de huidige huur die een huurder betaalt relatief laag vergeleken met de kwaliteit van de woning? Dan is de huurverhoging hoger (maximaal 3,9%). Huurders die al een huurprijs betalen, dicht bij de maximale huur ontvangen een lagere huurverhoging (3,0%). Huurders die recht hebben op huurtoeslag krijgen een groot deel van deze huurverhoging terug. Huurders die een huurprijs hebben van € 663,40 of meer, krijgen minder of geen huurtoeslag. Zij krijgen daarom een lagere huurverhoging die gelijk is aan de inflatie (2,6%). Zo wil De Key wonen zo betaalbaar mogelijk houden.

Waaraan besteedt De Key haar huurinkomsten?

Woonstichting De Key wil betaalbare woningen verhuren aan huurders met een lager inkomen. De huurinkomsten die De Key ontvangt heeft De Key onder andere hard nodig voor onderhoud aan woningen. Denk hierbij aan het verhelpen van lekkages, het maken van ramen en deuren die niet goed sluiten, het onderhouden van liften en het doen van schilderwerk. Het deel dat overblijft reserveren we om woningen te kunnen verbeteren en energiezuiniger te maken. Dit wordt steeds lastiger, want de belastingen en de kosten voor onderhoud stijgen elk jaar. Deze huurverhoging is nodig om de kosten te kunnen blijven betalen. Ook in deze tijd.

Meer weten?

Lees hier meer over huurverhoging.
Lees hier meer over Corona & Huurbetaling
Lees hier meer over onze uitgaven (jaarverslag)

Deel dit artikel: