Bijna elke dag loopt Henk zijn ronde door de galerijflats aan de H. Cleyndertweg, Mastbos en Kampina. Hij vervangt kapotte lampen, kapjes en starters. Hij bekijkt waar ruiten kapot zijn, leegt regelmatig de papierzakken in de hoofdentrees en houdt een oogje in het zeil.

Bewoner van het eerste uur

‘Mensen denken zo langzamerhand dat ik de huismeester ben. Maar ik ben door De Key als toezichthouder aangewezen.’ Henk ter Wee woont al sinds 1968 aan de H. Cleyndertweg in Amsterdam-Noord. ‘De IJtunnel was er nog niet’, zegt hij. ‘Er was alleen weiland met heimachines.’ De bewoner van het eerste uur volgde een jaar of vijf geleden zijn voorganger op. Het leverde hem al eerder een krantenartikel op, met de kop: ‘Henk ter Wee houdt zijn buurtje schoon’.

 

Netjes

‘Ik wil mijn eigen woonomgeving graag in zicht houden. Je wilt toch dat het er netjes uitziet en dat de verlichting het doet. Ik heb mijn eigen voorraad lampen en kapjes. Die krijg ik van onze beheerder Gert Wolters. Dus als ik ’s morgens een rondje loop, kijk ik wat er kapot is en ’s middags vervang ik die kapotte onderdelen. Ach ja, ik ben gewoon graag in beweging en ik krijg er een kleine vergoeding voor.’

Waardering

Henk ter Wee werkte voor het gemeente-energiebedrijf. ‘Ik heb altijd in de elektrotechniek gewerkt, schakelinrichtingen, dat soort dingen. Later was ik hoofdopzichter. Dus een lampje of een starter vervangen, dat lukt me wel’, zegt hij lachend. Krijgt hij veel waardering voor zijn werk? ‘Af en toe zegt iemand er wel wat van. Maar het zijn wel altijd dezelfde. Ik zou tegen bewoners willen zeggen: doe zelf ook eens wat. Steek je handen uit de mouwen en vooral: ruim je rommel op. Een schone woonomgeving is gewoon fijner.’

Deel dit artikel: