In Lieven hebben dit jaar ruim 250 studenten hun intrek genomen. Lieven – waar uiteindelijk plek is voor 1200 woonstarters – is een plek die draait om ontmoeten. De bewoners ontmoeten elkaar in de binnentuinen en de expositieruimte en werken samen in de gemeenschappelijke studieruimte en moestuinen. Onlangs ontving Lieven de Best in Class Award, een internationale huisvestingsprijs voor vernieuwende woonconcepten.

Eelco Siersema, directeur Vastgoed bij Woonstichting Lieven de Key: “We zijn enorm trots op deze aantallen, maar vooral blij dat we hiermee zoveel woonstarters op weg kunnen helpen. Zeker in een tijd waarin jongeren zo moeilijk huisvesting vinden in Amsterdam en waarin het bovendien voor corporaties steeds lastiger is om nieuwe bouwlocaties te vinden.”

Ruim 260 woningen in december
Hoewel het einde van het jaar al in zicht komt, worden er de komende twee weken nog twee complexen opgeleverd. In de Wormerveerstraat in de levendige Spaarndammerbuurt is er straks plek voor 96 jongeren. In dit Startblok gaan Nederlandse jongeren en statushouders tussen de 18 en 28 jaar samenwonen. Elke bewoner draagt straks een steentje bij aan de community en is daarom geselecteerd op wachttijd én motivatie.

Op de hoek van de van Hallstraat en Donker Curtisstraat transformeerde Lieven de Key een voormalig bedrijfspand naar 168 zelfstandige studio’s voor studenten en promovendi. Gezamenlijke voorzieningen zijn een binnentuin, wasserette en een inpandige fietsenstalling. De woningen zijn duurzaam, energiezuinig en gasloos. Met de horeca en plek voor ondernemers op de begane grond draagt het gebouw bovendien bij aan de levendigheid van de Staatsliedenbuurt.

 

Lieven de Key: Starten en wonen sinds 1868
Onlangs keerde De Key terug naar de vertrouwde naam Woonstichting Lieven de Key. Deze naam past beter bij ons verleden, heden en onze toekomst”, aldus Karin Verdooren, bestuurder van Woonstichting Lieven de Key sinds april van dit jaar. Onze start spreekt tot de verbeelding. In 1868 besloten zo’n 500 Amsterdamse arbeiders elke week een dubbeltje opzij te leggen voor een woning. “En vandaag de dag zetten wij ons nog steeds in om te kunnen starten en wonen in Amsterdam”, aldus Karin Verdooren. Naast het starten in Amsterdam werkt Lieven de Key aan een plek waar bewoners zich thuis voelen. De uitdaging waar we ons nu en in de toekomst op blijven richten, is dat we telkens de gevraagde vernieuwing zoeken.

DC van Hall
DC van Hall

Wormerveerstraat
Wormerstraat

Deel dit artikel: