Eerste permanente Startblok

Het belangrijkste verschil met eerdere Startblokken is dat Startblok Wormerveerstraat permanent blijft op een prachtlocatie middenin de levendige Spaarndammerbuurt. Het nieuwe duurzame woongebouw is gebouwd in Amsterdamse School-stijl en gaat op in het straatbeeld. Eerder opende Lieven de Key Startblok Riekerhaven in 2016 in Nieuw-West en Startblok Elzenhagen in 2018 in Noord. Deze Startblokken kunnen daar tien jaar blijven.

 

Meer focus op community building

“We hebben al veel geleerd van de eerste twee Startblokken door voortdurend onderzoek te doen en het Startblok-concept steeds verder te verbeteren,” vertelt Myrthe Baaij, woonconceptontwikkelaar bij Lieven de Key. “Een van de belangrijkste verbeterpunten is dat er nog meer focus op community building komt te liggen. Voor Startblok Wormerveerstraat zijn daarom al tijdens de bouw vijf enthousiaste bewoners geworven die aan de slag gaan als community builders. Hun belangrijkste taak is om ontmoeting te faciliteren tussen bewoners én buurtbewoners. Hiervoor richten zij hun eigen bewonersvereniging op onder begeleiding van Academie van de Stad. Deze organisatie is expert in community development en heeft hiermee veel ervaring in Amsterdam.”

Ook de buurt wordt betrokken

Minte (24) is één van de 96 bewoners en community builder. “Bewoners kunnen bij ons terecht voor hulp en budget voor het organiseren van activiteiten. Dit kan in de binnentuinen, in de plantenkas en in onze gemeenschappelijke woonkamer. Als dit weer kan binnen de coronamaatregelen, dan organiseren we een housewarming. Hier betrekken we ook de buurt bij. We hebben de afgelopen weken al kennisgemaakt met verschillende buurtorganisaties, zoals het buurtteam van de Spaarndammerbuurt en de gebiedsmakelaar van de Gemeente Amsterdam. Vandaag komen buurtbewoners ook spullen brengen die zij niet meer nodig hebben en die wij weer kunnen gebruiken voor de inrichting van onze nieuwe woning.”

Yusuf (20) is een van de statushouders die vandaag zijn sleutel ophaalde. “Ik kijk ernaar uit om nu een ruimte voor mijzelf te hebben. Ik heb al een vriend ontmoet, zij woont daarbeneden. We kennen elkaar van het tekenen van de huurovereenkomst. Ik wil graag theatermaker worden en heb echt zin om straks Amsterdam in te gaan en hier in de tuin te zitten met de buren.”

Het Startblok-concept: een goede start voor iedereen

In een Startblok draait het om een goede start voor bewoners en het vinden van goede buren en vrienden, of je nou een vluchtelingachtergrond hebt of niet. Bewoners vormen een community en helpen elkaar op weg met het bouwen van hun toekomst onder het motto: Building a future together. Heeft iemand een extra steuntje in de rug nodig om zijn weg te vinden? Dan kunnen bewoners terecht bij maatschappelijke samenwerkingspartners, zoals Vluchtelingenwerk Nederland en de Gemeente Amsterdam. Dit woonconcept is inmiddels nationaal en internationaal erkend door bijvoorbeeld The Class Foundation en World Habitat (VN).

 

Meer weten?

Deel dit artikel: