Meetup over het belang van woonstarters voor Amsterdam

 

Op deze pagina vind je het programma en kun je je aanmelden.

Wij nodigen je graag op maandag 11 april bij ons uit om samen met de gemeente Amsterdam, politici en beleidsmakers in gesprek te gaan over wonen in Amsterdam. Met een inspirerend programma over jongerenhuisvesting. Woonstarters hebben het lastig op de woningmarkt. Ook zij hebben perspectief nodig. Amsterdam is een prachtige stad waar voor iedereen een fijne woonplek moet zijn, toch? Laten we samen met woonstarters kijken naar de uitdagingen en kansen en leer van elkaar.

Welkom in de wereld van de woonstarter

Laat hen jouw wereld kennen en van jouw ervaringen leren. Wat zoeken woonstarters? Waarin verschillen woonstarters in hun woonbehoeften? Wat biedt voor hen een fijne woonomgeving? Hoe bouwen we voor woonstarters? Hoe betrekken we de buurt? Hoe betrekken we elkaar? Waar liggen de kansen? Daarover gaan we deze avond in gesprek: gemeente Amsterdam, politici, beleidsmakers, bestuurders én woonstarters. Door samen elkaars ervaring en visie te delen dragen we bij aan een perspectief voor woonstarters.

 

Wanneer en waar is het?

Datum: Maandag 11 april

Tijdstip: 17.15 – 21.00 uur. Het programma start om 18.00 uur. Etenstijd, en dat weten we. Daarom ben je vanaf 17.15 uur welkom voor een hapje en drankje. We eindigen de avond met een borrel.

Locatie: Bij Woonstichting Lieven de Key op de Hoogte Kadijk 179 in Amsterdam

Vervoer: Lieven de Key stimuleert haar medewerkers om duurzaam te reizen en met het openbaar vervoer of met de fiets of lopend te komen. Lieven de Key is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Daarom hebben wij geen parkeermogelijkheid voor de auto beschikbaar. Je kunt in de buurt parkeren.  Bekijk je route naar Lieven de Key.

 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden met het aanmeldformulier.

 

Programma

Inloop en opening

17.15 uur

Inloop met een hapje en drankje.

18.00 uur

Opening door algemeen directeur Karin Verdooren van Lieven de Key.

18.10 uur

Amsterdam is een diverse stad en iedereen zou de mogelijkheid moeten hebben om hier onderdeel van uit te maken. Ook jongeren. Door hun creativiteit, energie, kennis en voor de dynamiek van de stad. Angelo Bromet neemt je mee in het belang van jongeren voor Amsterdam.
Door Angelo Bromet. Angelo Bromet is een expert op het gebied van jongerencultuur en hij richt zich met zijn organisatie Prospect Eleven op talentontwikkeling in relatie tot gebieds -en sectorontwikkelingen.

18.30 uur

Wie zijn woonstarters en wat moeten we voor hen bouwen? Dé woonstarter bestaat natuurlijk niet. Woonstarters verschillen onderling in hun levensstijl en woonbehoeftes. Voor Lieven de Key deed Youngworks uitvoerig onderzoek onder Amsterdamse woonstarters, van 18 tot 32 jaar. Kom in deze sessie meer te weten over de jongste generaties op de Amsterdamse woonmarkt (ofwel Gen Y en Z): Wat vinden ze belangrijk in het leven, en qua wonen? En ga mee in gesprek over de vraag: wat betekent dit voor de ontwikkeling van nieuwe woonconcepten en -complexen?
Door Yvonne van Sark van adviesbureau Youngworks. Yvonne van Sark is partner/adviseur bij Youngworks en verdiept zich dagelijks in de jongerendoelgroep.

Sessieronde

19.15 – 20.00 uur

Je kunt tijdens iedere sessieronde één van onderstaande sessies volgen. Om het gesprek te bevorderen houden we de groepsgrootte beperkt. Je kunt je voorkeuren aangeven in het aanmeldformulier en proberen wij je hiervoor in te delen.

 

 • Sessie 1: Maak kennis met het ontwikkelen van woonconcepten voor en door woonstarters en ga samen aan de slag met een inclusief woonconcept.
  Door Angelique Bellemakers en Stephanie Zeulevoet van architectenbureau INBO en het jongerenpanel (UPLIFT). Angelique Bellemakers, adviseur social impact bij INBO, en Stephanie Zeulevoet, architect bij INBO, begeleiden deze sessie samen met een aantal jongeren uit het jongerenpanel van UPLIFT.

Met het Europees project UPLIFT bouwt een diverse groep jongeren samen met Lieven de Key, TU Delft, gemeente Amsterdam en Stichting !WOON aan een nieuw inclusief woonconcept voor woonstarters. De afgelopen maanden hebben de jongeren onder begeleiding van architectenbureau INBO gewerkt aan een wooncomplex in Amsterdam Nieuw West.

Wij nodigen je uit om tijdens deze interactieve sessie met ons mee te denken en ontwerpen op gebouwniveau met de interactieve studiemaquette. Ook kunt u via een virtual reality ervaring door het woonconcept van de jongeren en een clusterwoning lopen.

Wonen is meer dan een huis alleen, daarom ontwikkelen wij woonconcepten waar ruimte is voor ontmoeting, zowel tussen bewoners als met de buurt. Bij elk woonconcept kijken we welke specifieke woonproducten van meerwaarde kunnen zijn en hoe ze passen bij de doelgroep.

 

 • Sessie 2: Waar moeten al die jongerenwoningen komen?
  Door Barend Wind van Lieven de Key en Jeroen Frissen van adviesbureau Circusvis. Barend Wind is beleidsadviseur bij Woonstichting Lieven de Key. Jeroen Frissen werkt bij het adviesbureau Circusvis. Daar onderzoekt hij wat er verandert onder bewoners van sociale huurwoningen en wat dat betekent voor de leefbaarheid. Veel van zijn werk gaat over wat in en rondom de volkshuisvesting kan worden gedaan om de veerkracht van wijken, steden en regio’s te versterken. Zie voor meer informatie www.veerkracht.nl.

Er is een schreeuwend tekort aan jongerenwoningen in Amsterdam. Jongeren concurreren om de schaarse ruimte in de stad. Welke keuzes moeten we als gemeente en woningcorporaties maken? Op welke locaties moeten we nu precies jongerenwoningen bouwen?

Sommige locaties zijn veel geschikter om jongerenwoningen te bouwen dan andere locaties. Bovendien zijn sommige locaties wél geschikt voor de ene doelgroep, maar niet voor de andere doelgroep.

In deze sessie gaan we in gesprek met Jeroen Frissen (onderzoeksbureau CircusVis) over de bevindingen van de ‘kansenkaart jongerenhuisvesting’ die het bureau ontwikkeld heeft. Gezamenlijk verkennen we welke voor- en tegenargumenten er zijn om in bepaalde buurten jongerenhuisvesting te bouwen. Jeroen laat real time zien hoe deze keuzes er op de kaart uitzien.

In deze sessie dagen we je uit om zelf aan de knoppen te zitten: waar en hoe bouwen we jongerenwoningen?

 

 • Sessie 3: Hoe werken we aan een inclusieve stad?
  Door Nienke Sluimer en Charlot Schans van het bureau Stipo. Nienke Sluimer en Charlot Schans zijn adviseurs bij Stipo. Stipo werkt als publieke ontwikkelaar en opdrachtnemer aan betere steden en mooiere regio’s. Stipo biedt een open venster op een betere stad. Ze zijn een multidisciplinair team voor stedelijke ontwikkeling, gedreven door duurzame kwaliteit en menselijke maat. Ze werken aan gebieden waar de gebruikers zich thuis voelen, nu, maar ook over vijf, tien of vijftig jaar.

Om de uitdaging van deze tijd op het gebied van wonen aan te gaan wil je samen met verschillende partijen optrekken. Voor een diverse stad waar iedereen in deelneemt. Hoe kun je wensen van woonstarters een plek geven zonder daar andere doelgroepen in uit te sluiten?

Stipo neemt je aan de hand van voorbeelden mee hoe je door middel van placemaking bewoners een stempel kan laten drukken op de stedelijke ruimte. We gaan met elkaar in gesprek om inspiratie op te doen. En misschien bloeit daar wel een nieuw initiatief…

 

 • Sessie 4: Het Woonstarters Lagerhuis:
  Met gespreksleider Hanna Smit. Hanna Smit is consulent jongerenhuisvesting bij Stichting !WOON. Vanuit haar werkzaamheden heeft ze inmiddels alweer honderden jongeren gesproken in en rondom Amsterdam. Jongeren met of zonder een dak boven hun hoofd. Druk opzoek naar een woning of juist inmiddels een plekje gevonden, vanuit alle jongeren haalt ze informatie op. Hanna signaleert (opvallende) problematiek binnen het thema jongerenhuisvesting in Amsterdam. Met een sociaal- juridische blik luistert Hanna naar de vraagstukken van de jongeren. 

Woonstarters leggen stellingen voor waarover we met elkaar in gesprek gaan. Laat weten wat jouw visie of ervaring is en geef elkaar nieuwe inzichten!

Afsluiting en fototentoonstelling

20.15 – 21.00 uur

Afsluiting met een borrel en bezichtiging fotografieproject woonstarters in Slotervaart
Met Karijn Kakebeeke en de deelnemers van het fotografieproject.

Tijdens een drankje kun je met elkaar napraten over de inzichten die je tijdens de avond hebt opgedaan. Tijdens de borrel heb je ook de mogelijkheid om het fotografieproject van woonstarters in Slotervaart te bezichtigen. Onder begeleiding van Karijn Kakebeeke zijn acht woonstarters vijf weken lang bezig geweest om verschillende aspecten van woonomgeving en woonervaring in Slotervaart in beeld te brengen. Hun foto’s en verhalen zijn onderdeel van een photovoice onderzoek. De deelnemers zijn aanwezig en lichten het proces en hun ervaringen en verhalen graag aan je toe.

Foto gemaakt door Sanne, deelnemer aan het photovoice onderzoek. Haar verhaal bij deze foto: “Hier liep ik spontaan tegenaan tijdens een wandeling door de buurt. Dit deed me beseffen dat in Slotervaart de natuur erg dichtbij is. Stad en natuur zijn erg verweven met elkaar. Deze vondst deed me beseffen dat we zuinig moeten zijn op onze natuur en stad. En dat we niet alles voor lief moeten nemen.”
De foto is onderdeel van het thema Rust en natuur.

 

Photovoice is een participatief fotografisch onderzoeksmethode waarbij deelnemers zelf foto’s maken aan de hand van onderzoeksvragen en deze vervolgens gezamenlijk bespreken. Dankzij de veelheid aan associaties die foto’s oproepen, vertelt iemands interpretatie van dat wat hij/zij ziet iets over de manier waarop hij/zij de wereld waarneemt en beleeft. Tijdens verschillende sessies hebben de woonstarters de betekenis achter foto’s besproken; hoe ervaren zij het wonen in Slotervaart. Daar zijn een aantal thema’s vastgesteld over wat zij prettig vinden, waar zij behoefte aan hebben en waar zij verbeteringen zien in de buurt. Zoals thema’s over Verbinding en contact, Rust en natuur, Behoefte aan Voorzieningen en Een goede buur zijn.

 

Heb je vragen?

Stuur dan een mail naar Steven de Heer, steven.deheer@dekey.nl.