Lieven de Key biedt daar 195 jongeren een betaalbare woonplek in de Houthaven. In februari en maart krijgen nog eens 263 jongeren de sleutel van hun deelwoning in woongebouw Lariks. Door deze deelconcepten is straks voor 458 jongeren plek op deze A-locatie in Amsterdam.

Dankzij deelwoning betaalbaar wonen in een exclusieve buurt

Karin Verdooren, directeur-bestuurder van Lieven de Key: ”De Houthaven was altijd onbereikbaar voor jongeren om betaalbaar te kunnen wonen. Met de deelwoningen van Mahonie en Lariks zorgt Lieven de Key ervoor dat deze jongeren nu eindelijk een plek hebben in de Houthaven. Zo dragen we bij aan de ongedeelde stad.”

In tijden van schaarste is het cruciaal dat we woonruimte beter benutten. Een deelwoning is daar een oplossing voor. “En jongeren die op zichzelf gaan wonen, willen graag samenwonen met huisgenoten. En het liefst betaalbaar. Met de deelwoningen van Mahonie en Lariks spelen we in op deze behoeften. Met een unieke matchingtool zijn ze ook nog eens gekoppeld aan huisgenoten die overeenkomen in leefgewoonten en interesses. Dit vergroot de kans op woonplezier,” aldus Myrthe Baaij van Lieven de Key die zich bezighoudt met woonconcepten.

Wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw): “In Amsterdam is plek voor iedereen. Het is daarom van groot belang om ook betaalbare woningen te blijven bouwen voor jongeren: gedeelde voorzieningen maken het betaalbaar en aantrekkelijk om gezamenlijk  te starten aan een zelfstandig leven in Amsterdam. In de Houthaven krijgen 458 jongeren deze kans op een toplocatie vlakbij het IJ.”

Van start in de Houthaven

In Mahonie en Lariks delen de jongeren met z’n drieën een sociale huurwoning. Iedere jongere betaalt circa 400 euro inclusief servicekosten. Ze hebben een eigen kamer met badkamer en delen een woonkeuken. Er zijn verder allerlei gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een tuin met fitnessapparatuur, een wasruimte en een gedeelde woon/werkruimte. Een bewonersvereniging verzorgt activiteiten en verbinding met de buurt. Doordat de toewijzing niet via WoningNet ging, is er geen wachtlijst en had iedereen evenveel kans op een woning. Ze moesten wel voldoen aan de voorwaarden van een jongerencontract.

 

Met veel enthousiasme ontvingen Pleuntje (22), Fabian (25) en Josje (27) eindelijk de sleutel van hun deelwoning. Tijdens de Meet&Greet zagen ze elkaar voor het eerst nadat ze digitaal gematcht zijn. Pleuntje: ”Het voelde meteen goed tussen ons bij de Meet&Greet.” De woning komt op een perfect moment voor Fabian en Josje. ”Wij zijn net afgestudeerd en ik moet uit mijn studentenhuis. We gaan toevallig beiden in februari beginnen met een baan in Utrecht,” zegt Fabian. “Een nieuwe baan en een nieuwe woning op een toplocatie, ”vervolgt Josje, die nu nog een woning voor zichzelf heeft en daar uit moet. “Een woning delen is nieuw. Het ziet er heel mooi uit, en een eigen badkamer is ook fijn. Ik heb er zin in.” Voor Pleuntje is het haar eerste stap op eigen benen. “ik woon nog bij mijn ouders vlakbij de Nieuwmarkt en Waterloopplein. Dat is als locatie moeilijk te overtreffen, maar met de Houthaven gaat dat helemaal goedkomen!” Met een grote glimlach staan ze in hun nieuwe woonkeuken. Klaar om te starten in de Houthaven.

Meer informatie over de bouwprojecten van Lieven de Key in de Houthaven: www.lievendekey.nl/houthaven.

 

Deel dit artikel: