Photovoice onderzoek is een participatief fotografisch onderzoeksmethode waarbij deelnemers zelf foto’s maken aan de hand van onderzoeksvragen en deze vervolgens gezamenlijk bespreken. Dankzij de veelheid aan associaties die foto’s oproepen, vertelt iemands interpretatie van dat wat die ziet iets over hoe iemand de wereld waarneemt en beleeft. Tijdens verschillende sessies bespraken de woonstarters de betekenis achter hun foto’s met elkaar. Hun bevindingen zijn de basis van de verschillende thema’s die voor hen belangrijk zijn. Zo spelen thema’s als Behoefte aan voorzieningen, Rust en natuur, Verbinding en contact, Levendigheid en Bereikbaar en vervoer voor hen een belangrijke rol.

Fototentoonstelling

Het photovoice onderzoek is verwerkt tot een fototentoonstelling en gepresenteerd tijdens het evenement Liever Amsterdam op 11 april. De digitale versie van de fototentoonstelling is in onderstaande video te zien. Neem de tijd om deze rustig te bekijken.

Onderzoeksrapport

Het resultaat van de foto’s en verhalen van de deelnemers en de thema’s die voor hen belangrijk zijn, is te lezen in het onderzoeksrapport. Vraag het rapport op via onderstaand formulier.

Aanvragen onderzoeksrapport photovoice onderzoek Woonstarters in Slotervaart

Deelnemers photovoice onderzoek

 

Jelle Koppelman

Sinds augustus 2018 woon ik in een studio aan het August Allebéplein. Ik voel mij verbonden aan Slotervaart door de vele mooie groene stukken om je rust te vinden en uit te tunen. Ik vind wel dat de hygiëne in dit stadsdeel moet verbeteren en er meer voorzieningen komen. Ik hoop vooral dat er de komende jaren veel bijgebouwd gaat worden en er mooie concepten ontstaan waar jongeren (betaalbaar!) kunnen wonen.

 

David van der Laan

Sinds augustus 2019 huur ik in Slotervaart een woning van Lieven de Key. Ik werk en ben niet samenwonend. Slotervaart is de buurt waar ik bijna 10 jaar woon, ik ken er alle straten, winkels en bijzonderheden. Het is voor mij dus vooral vertrouwdheid. Ik hoop dat er voor woonstarters betaalbare woningen komen, met genoeg en leuke voorzieningen dichtbij.

 

Juul Römer

Vanaf juni 2021 woon ik in een appartement in Slotervaart via VoorUit. Deze krijg ik in ruil voor vrijwilligerswerk. Ik ben student en woon samen met een huisgenoot. Slotervaart vind ik een hele fijne plek om te wonen en hoop dat dit ook mogelijk is voor meer jongeren. Slotervaart betekent voor mij dat ik me hier fijn en veilig voel en ik vind het een gezellige omgeving. Ik werd door VoorUit benaderd om mee te doen aan het fotografieproject. Ze wilden graag dat iemand uit de wijk meedeed. Ik vond dat heel interessant en was heel benieuwd naar wat het inhield. Ik hoop als perspectief voor woonstarters in Slotervaart dat zij ook fijne ervaringen hebben in deze wijk.

 

Karim Admiraal

Sinds begin 2021 huur ik in mijn eentje een woning via DUWO. Binnenkort studeer ik af met een master in Communicatie en Informatie en hoop ik snel een baan te starten in de culturele sector. Ik hoop dat de toekomstige woonstarters in Slotervaart betaalbaar en mooi kunnen wonen. Misschien wat idealistisch en naïef, maar ik denk dat fotografie en foto-expo’s daarbij kunnen helpen. De cameralens biedt namelijk een uniek perspectief op de wereld wat shockerend kan zijn, maar ook mooi en tot (zelf)reflectie kan leiden.

 

Zoë de Wijn

Ik woon met 17 huisgenoten in het grote studentenhuis ACTA waar ik een keuken, badkamer en wc’s mee deel. Ik woon hier al 6 jaar toen ik ben gaan studeren. Slotervaart was voor mij een plek waar ik een goedkope studentenkamer kon vinden. Het is verder een plek met weinig sfeer. Ik hoop dat woonstarters meer mogelijkheden krijgen en dat in Slotervaart veel groen blijft/bij komt en dat er meer kunst en cultuur te vinden gaat zijn.

 

Judith Scholte

Ik woon nu ongeveer 2,5 jaar in Lieven, nadat ik al in verschillende huizen in Slotervaart heb gewoond. Momenteel werk ik als adviseur Public Affairs. Slotervaart heeft als stadsdeel niet persé mijn voorkeur. Wel vind ik het groen en de parken dichtbij heerlijk aan Slotervaart.  Ik denk dat mijn volgende stap samenwonen zal zijn en dat ik wel behoefte heb aan een huis groter dan 50m2. Het concept met een jongerencontract vind ik voor nu een ideale oplossing omdat ik zelf heb gemerkt dat ik binnen 5 jaar ook wel toe ben aan de volgende stap.

 

Sanne Veeneman

Vanaf december 2020 woon ik samen in een particuliere huurwoning. Slotervaart is voor mij een rustige haven in de drukke stad. Mijn buurt is fijn, ruim en groen. Dit waardeer ik heel erg aan mijn woonomgeving. Ik waardeer de diversiteit. Voor de woonstarters in Slotervaart hoop ik dat er een breed woonaanbod ontstaat. Niet alleen jongerenwoningen en studentenwoningen, maar ook gezinswoningen. Ik zie nu in mijn buurt de oudere gepensioneerde bewoners en studenten, dat zijn de enige twee ‘smaken’.

 

Vera Ruwaard

Ik ben Vera, student toegepaste psychologie en ik heb 3 jaar in Slotervaart gewoond via Vooruit. Dit is een constructie waarbij de student 10 uur per week werk doet om de buurt een leukere plek te maken en in ruil hiervoor goedkoper woont. Wonen in Slotervaart betekent voor mij vrijheid, gemengde bewoners, je buren kennen en ook dat het bijzonder is dat er zoveel mensen zijn met zoveel verschillende verhalen. En natuurlijk al het groen, alle parken en de levendigheid die daar te vinden is in de zomer. Ik hoop dat Slotervaart een stadsdeel wordt waar je elkaar makkelijk ontmoet. Eigenlijk hoop ik op vernieuwing zonder dat verhalen van bewoners verloren gaan. Nog beter is als de mensen niet hoeven te vertrekken. Dat het karakter van de wijk niet vergaat.

Deel dit artikel: