De meest opvallende verandering van de Prins Hendrik Campus is ‘Kaatje’, de nieuwbouw met 34 studentenwoningen aan de Prins Hendrik Kade 188. Waar eerst de entree van de campus was staat nu een gebouw dat past in de omgeving en verwijst naar de bijzondere geschiedenis van deze locatie.

 

Geschiedenis op ooghoogte
Op de plek van de Prins Hendrik Campus was van 1785 tot 2000 de Kweekschool voor de Zeevaart. Een plek met een lange Amsterdamse geschiedenis. In de gevel van de nieuwbouw zijn op de begane grond drie vitrines gemaakt. In deze vitrines zijn binnenkort eeuwen oude flessen en kruiken te zien die tijdens de bouw gevonden zijn. Op de ramen staat informatie over de Kweekschool. Zoals dat de naam van het studentengebouw verwijst naar het oefenschip ‘Kaatje’. Dit schip lag op het binnenterrein achter het gebouw zodat de leerlingen aan wal konden oefenen met zeilen.

Nieuwe entree en ruimte voor ontmoeting
De entree van de Prins Hendrik campus is verplaatst naar de Nieuwe Foelie straat. Door het maken van een inpandige fietsenstalling is het binnenterrein van de campus vrijgemaakt. Door deze aanpassing komen de internationale studenten nu thuis via de binnentuin en langs de nieuwe gemeenschappelijke ruimte met Wash & Go.  Het komende jaar wonen en studeren de nieuwe bewoners in Amsterdam. Voor deze nieuwkomers is de campus ook een plek om elkaar te ontmoeten en sociale contacten op te bouwen.

Nog 40 studio’s en groen in de binnentuin
De Prins Hendrik Campus is nog niet klaar. Het komende anderhalf jaar transformeert Lieven de Key het voorzieningengebouw van de voormalige Zeevaartschool  naar 40 studio’s voor studenten, promovendi en jongeren. Na deze werkzaamheden kan de binnentuin worden ingericht als ontmoetingsplek voor alle bewoners.

 

Meer informatie over de vernieuwing en uitbreiding van de Prins Hendrik Campus

——————————————————————————–

 

Opdrachtgever: Woonstichting Lieven de Key

Architect nieuwbouw: Bakers Architecten

Aannemer nieuwbouw: UBA bouw/projecten

Fotografie nieuwbouw en algemene ruimte: Luuk Kramer

Fotografie aankomst studenten: Joke Schut

Met dank aan: Gemeente Amsterdam – Monumenten en Archeologie

 

Deel dit artikel: