Rietveld Academie

‘Zes jaar geleden kwam ik uit Sint Petersburg naar Amsterdam om te gaan studeren aan de Rietveld Academie. Ik ben fotograaf, maak films en illustraties, die je kunt bekijken op mijn Instagram. Inmiddels ben ik klaar met mijn opleiding en geef ik zo nu en dan zelf les op de Rietveld. Ik ben bijvoorbeeld bezig met de voorbereidingen voor een workshop met nieuwe print-technieken. En ik maak een film waarvoor ik subsidie heb gekregen van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. In april zou ik gaan draaien, maar dat is uitgesteld vanwege de coronacrisis. Ik hoop dat ik in september hiermee verder kan.’

Ruimte voor tentoonstellingen

‘Ik werk parttime voor WOW Amsterdam. Dat is een culturele broedplaats in de voormalige HTS in de Kolenkitbuurt. Er zijn daar 50 studio’s waar kunstenaars twee jaar lang kunnen wonen en werken, er is een cultureel programma en een hostel. Vanuit WOW hebben we huurders geselecteerd voor de kunstenaarswoningen in Lieven. Er was heel veel belangstelling voor, want het is erg moeilijk om in Amsterdam een betaalbare plek te vinden waar je kunt wonen en werken. Beneden in het gebouw komt WOW Lieven, een geweldige horecaplek waar ruimte is voor tentoonstellingen en presentaties.’

Zonlicht

‘Wonen in Lieven is magic. Je komt elkaar tegen in de gemeenschappelijke ruimtes en op het dak, en je hebt toch privacy in je eigen woning. Ik heb ook nog een atelier, antikraak op een industrieterrein. Daar heb ik mijn apparatuur staan en doe het grovere werk. In mijn woning in Lieven werk ik aan voorbereidingen voor mijn concepten en maak ik illustraties. Ik geniet van het zonlicht in de woning: ’s morgens in het leefgedeelte en aan het eind van de dag in de keuken.’

Community

‘De eerste maanden dat we hier woonden, liep iedereen te stralen. Nu je je geen zorgen hoeft te maken over een plek om te wonen, kun je je concentreren op je werk. Die focus is belangrijk voor een kunstenaar. Door de coronamaatregelen staan onze gezamenlijke activiteiten even op een laag pitje. Maar er ontstaan wel creatieve ideeën. Een musicus die hier woont wil een video-concert geven en ze heeft mij gevraagd om dat te filmen. Ik kan niet wachten tot WOW Lieven straks open gaat, het wordt daar geweldig!’

 
In nieuwbouwproject Lieven verhuurt De Key 40 sociale huurwoningen voor bijna en net afgestudeerde kunstenaars. We werken hierbij samen met WOW Amsterdam. De woningen van 43 tot 46 m2 zijn najaar 2019 opgeleverd. Dit voorjaar is de gemeenschappelijke ruimte klaar waar kunstenaars van WOW gezamenlijk culturele activiteiten opzetten.

 

Artwork: © 2020, Roman Aermolaev
Deel dit artikel: