“Ik woonde eerst hiernaast op een bovenwoning. Toen drie jaar geleden deze benedenwoning vrijkwam, kon ik erin. De tuin was toen helemaal leeg, alleen zwarte aarde. Ik heb Rini gevraagd of hij me kon helpen. Hij en zijn vriend Jan hebben er in het begin veel werk aan gehad. Nu komen ze nog een paar keer per jaar om te kijken wat er moet gebeuren. We kregen planten van allerlei buren in de straat, want iedereen heeft wel eens iets over.”

Een praatje

“Ik zit heel graag in de voortuin, dat is echt mijn plekje. Als buren voorbij komen maak ik een praatje. Hier beneden heb ik veel meer aanspraak dan toen ik nog op 1 hoog woonde. Het is hier net een dorp. Er zijn veel mensen die me af en toe helpen. Een andere buurman doet bijvoorbeeld mijn haar.”

Natuur op mijn manier

“Ik ben kunstenaar en schilder veel natuur, maar dan op mijn manier. Drie dagen per week ga ik naar het atelier van Outsider Art bij de Hermitage. De schilderijen die ik maak, komen uit mijn hart. Ik weet nooit waar het begint en waar het eindigt. Aan een twee-meter-schilderij werk ik wel vier tot vijf maanden. Soms gaat het ook veel sneller; vorige week heb ik in één dag een schilderij gemaakt. In september en oktober heb ik een solo-expositie in de Outsider Art Galerie. Ik heb ook meegewerkt aan het Outsiderwear Festival. Ik ben gefotografeerd in een kostuum dat ik zelf heb beschilderd.”

Plezier in kunst

“Vroeger werkte ik op een sociale werkplaats, maar dat werd te druk. Ik wilde graag iets met mijn handen doen en toen ben ik bij Aan de Kunst in de Lutmastraat terecht gekomen. In het begin kon ik alleen streepjes zetten. Vrijwilligers hebben me geholpen om alles eigen te maken en zo ben ik langzamerhand een talent geworden. Toen Aan de Kunst ging sluiten, ben ik geselecteerd voor Outsider Art. Daar kijken ze niet op je vingers en dat vind ik lekker. Je moet plezier in je kunst blijven houden.”

Portret van Sijtse Keur, in opdracht van De Key.

“Ik woon hier met begeleiding van Cordaan. Maar over een tijdje ga ik weg. Ik sta op de wachtlijst voor een kamer in woonzorgcentrum De Gooyer, vlakbij de Dappermarkt. Laatst ben ik er met mijn begeleider gaan kijken. Het is daar heel modern. Er is een algemene huiskamer, elke verdieping heeft een dakterras en er is een grote tuin. Als het zover is, geef ik een afscheidsfeestje voor de buren in de voortuin. Ik ga ze wel missen. Maar ze zijn nog niet van me af want ik ben van plan nog vaak even langs te komen.”

 

De solo-expositie van Sijtse Keur is van 17 september tot 17 oktober 2021 te zien in de Outsider Art Galerie, Neerlandiaplein 7, Amsterdam (achter de Hermitage).

Deel dit artikel: