‘Ramadan Kareem iedereen!’ roept David, een bewoner van Startblok Elzenhagen. Bewoners druppelen binnen en de lange tafel in de Noordpool, de gemeenschappelijke ruimte van Startblok Elzenhagen, wordt gevuld met schalen, kommen en pannen. Voordat we beginnen met het diner, deelt Ali een verhaal over Ramadan. Wat is Ramadan, en waarom is het zo bijzonder voor veel moslims? ‘Vasten draait niet alleen om niks eten en drinken, maar om zoveel meer. Het is de maand van inkeer: je roddelt niet, luistert niet naar verkeerde praatjes, en ontwikkelt zelfdiscipline. Het is een speciale maand voor bezinning, verdraagzaamheid en saamhorigheid.’ De bewoners van Startblok Elzenhagen vieren dit feest van de ontmoeting samen!

Samen koken

Al sinds de start van de Ramadan, organiseert Ali elke avond de iftar in de gemeenschappelijke woonkamer van zijn gang. Dit doet hij samen met een aantal ganggenootjes en andere bewoners van Startblok. Ze koken om en om lekkere Syrische maaltijden. Deze avond is de iftar in de Noordpool en Ali heeft humus meegenomen; zelfgemaakte humus die hij ter plekke versiert met paprikapoeder, komijn en flinke scheuten olijfolie.

Stipt 21:49 uur

Rond kwart voor tien kijken een aantal bewoners elkaar aan: ‘Mogen we al?’ vraagt Vera. Mohamed kijkt op zijn horloge. ‘Nog twee minuutjes.’ Stipt om 21:49 uur ging gister de zon onder. Het moment is daar. De meeste bewoners die de hele dag gevast hebben drinken eerst rustig een glas water. Enes vraagt waar de dadels zijn. Niemand heeft hier jammer genoeg aan gedacht. Een dadel is volgens de traditie het eerste wat wordt gegeten na een dag vasten. We eten wel op zijn Syrisch bereidde kippenpootjes met aardappelschijfjes uit de oven, Turkse bulgur met peynir kaas, paprika-tomatensaus en tuinbonen, zelfgemaakte humus van Ali, kofte in tomatensaus met rijst van Mohamed, loempiaatjes, salades met spinazie, nootjes en kaas, te veel om op te noemen.

Gezellige chaos

‘Het is wel anders, de Ramadan hier in Nederland’, vertelt Ali. ‘Er is bijvoorbeeld geen ‘azan’ die uit de minaretten van de moskeeën galmt. ‘Azan’ is de oproep voor gebed en tijdens Ramadan is dit ook de oproep dat er gegeten mag worden. In Syrië zijn tijdens Ramadan veel dakterrassen en ramen zijn versierd met verlichting, iedereen gaat na het eten de straten op en elke avond heb je een iftar bij een ander familielid. Ik mis de ‘azan’ en deze gezellige chaos.’

Dit artikel verscheen eerder op Startblok Elzenhagen

Deel dit artikel: