Ruimte voor ontmoeting


In Startblok Wormerveerstraat vormen de bewoners een community, helpen zij elkaar vooruit met het maken van een goede start in Amsterdam en bouwen zij, hier in maximaal vijf jaar tijd, aan hun toekomst. In het ontwerp is het faciliteren van ontmoeting tussen bewoners en buurtbewoners daarom een belangrijk aspect. “Bij binnenkomst zie je direct de gemeenschappelijke woonkamer en één van de twee binnentuinen,” vertelt architect Pim Köther van KENK Architecten. “De gemeenschappelijke woonkamer is ook zichtbaar voor de buurt vanaf de straatkant. De gangen zijn kort en komen uit op een transparant trappenhuis in het midden van het gebouw. Zo kom je gemakkelijk je buren tegen.”

In de stijl van de Spaarndammerbuurt


Startblok Wormerveerstraat is ontworpen met liefde voor de Amsterdamse School-stijl die de Spaarndammerbuurt kenmerkt. Deze is onder andere terug te zien in de brede houten entreedeuren, het verticale metselwerk en de originele gevelstenen die aannemer Van Liempd bij het circulair slopen van het oude schoolgebouw heeft behouden. “Het is voor mij als geboren en getogen Amsterdammer een bijzondere opdracht om een ontwerp te mogen maken voor sociale woningbouw in deze stijl,” vertelt Pim Köther.
Ook voor Bouwbedrijf De Nijs was het binnenstedelijk bouwen weer een mooie uitdaging. “De echte eyecatcher is de gevel waar veel energie en tijd is besteed met het verticale metselwerk, hét kenmerk van de Amsterdamse School,” vertelt Pascal Sanou, bedrijfsleider van Bouwbedrijf De Nijs. “Vanuit de smalle Wormerveerstraat zie je door de verticale elementen de ramen van de bovenste twee verdiepingen in het perspectief verdwijnen. Het is een eenvoudig en krachtig idee, waardoor het gebouw naadloos in het straatbeeld past. De realisatie is ingewikkelder, hiervoor hebben we intensief met elkaar samengewerkt.”

Een duurzaam woongebouw


Naast dat de bouw duurzaam was door het vorige gebouw circulair te slopen is het nieuwe gebouw ook heel duurzaam. Startblok Wormerveestraat is gasloos. Rik Harmsen, projectontwikkelaar bij Lieven de Key: “het was een uitdaging om dat op deze locatie te realiseren. Er is beperkte ruimte en installaties mogen vanaf de straatkant niet zichtbaar zijn. Toch is het gelukt met behulp van warmtepompen en zonnepanelen op het dak.”

Betrokken buurtbewoners


Niet alleen bij het ontwerpen, maar ook tijdens de bouw is aandacht geweest voor de buurt. Harmsen: “het Startblok ligt in de smalle en dicht bewoonde Wormerveerstraat. Toen we vier jaar geleden startten met de ontwikkeling was meteen duidelijk dat die impact ging hebben op de leefomgeving van buurtbewoners.” Omwonenden werden betrokken bij het maken van de plannen tijdens buurtavonden. Zo praatten zij mee over de gevel en werden twee fietsenstallingen in het gebouw gemaakt om overlast van geparkeerde fietsen op straat te voorkomen. Tot slot konden zij tijdens de bouw direct contact opnemen met de projectleider van Lieven de Key. Harmsen: “dit zorgde voor een fijne samenwerking met een groep betrokken buurtbewoners. Toen de steigers werden verwijderd kregen we ook meteen een enthousiaste reactie van de overbuurman die blij was met zijn nieuwe uitzicht: daar doe je het voor.”

 

 

Meer weten


Deel dit artikel: