De verwarming op ‘standje behaaglijk’, lichten aan laten staan en veel elektronische apparaten in de stopcontacten: in studentenhuizen gaat vaak veel energie verloren. Tijdens de Student Energy Race worden de deelnemende huizen geprikkeld om bewust om te gaan met energie en leren ze zichzelf goede, energiebesparende gewoontes aan, die ze hopelijk in hun verdere leven doorzetten. Zo besparen ze geld, maar doen ze vooral iets goeds voor het milieu.

Forse besparingen

Al sinds de eerste editie van de race blijkt dat studenten succesvol op energie kunnen besparen. Tijdens de vorige editie was de besparing gemiddeld 24%. De hoofdprijs ging naar een studentenhuis in Deventer dat een besparing realiseerde van maar liefst 57% ten opzichte van voorgaande jaren. Bovendien slaat de beoogde bewustwording aan: veel huizen uit eerdere wedstrijden bleken zelfs jaren na hun deelname aan de Student Energy Race nog een fors verminderd energieverbruik te hebben in vergelijking met ervoor.

Student Energy Coaches

Studentenhuizen die meedoen worden dit jaar voor het eerst bijgestaan door Student Energy Coaches. Deze studenten – met belangstelling voor duurzaamheid – helpen en stimuleren de studentenhuizen in hun besparingsambities.
Deelnemende huizen kunnen hun energiegedrag continue volgen via een app, die gekoppeld is aan de energiemeter. Om de competitiedrang extra aan te wakkeren zien zij ook de besparing ten opzichte van hun tegenstanders. Daarnaast krijgen de deelnemers ook workshops aangeboden waarin ze besparingstips & tricks en een startpakket met energiebesparende artikelen krijgen.

Recordaantal studenten en studentenhuisvesters

De Student Energy Race ging ooit van start in Leidse studentenhuizen, maar aan deze zevende editie doet een recordaantal studentenhuisvesters en studenten mee. Dit jaar doen huizen van DUWO, de SSH, Idealis, de Key en SSH mee. Ook netwerkorganisatie Studenten voor Morgen heeft zich aangesloten bij de race. De 23 deelnemende studentenhuizen met in totaal 189 studenten staan in zeven steden: Amsterdam, Delft, Deventer, Nijmegen, Utrecht en Wageningen.

De Student Energy Race loopt van 1 november 2017 tot en met 28 februari 2019. Op 14 maart 2019 wordt de winnaar bekend gemaakt.

De race en de deelnemers zijn te volgen via Facebook  en Instagram.

Deel dit artikel: