“We hebben een tweekamerwoning op de eerste verdieping met een balkonnetje. Alec was na een verblijf in het buitenland bij mij ingetrokken in mijn studio in Bos en Lommer. Het is lekker dat we nu iets groters hebben. Ik ben opgegroeid in Oud-West en heb altijd aan die kant van de stad gewoond. Noord is wel een beetje wennen, maar het is verrassend leuk. De pont is met dit weer wel prettig, lekker staren over het water. In West was ik veel kleine winkeltjes gewend, die heb je hier niet. Maar de industriële uitstraling van het NDSM-terrein vind ik heel leuk.”

Nederland, Amsterdam, 15 April 2020. Portret van Surya nieuwe bewoner Noorddok. Foto: © 2020, Joke Schut / Hollandse Hoogte

Passie voor onderwijs

“Na mijn studie onderwijswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam ben ik daar nu werkgroepdocent. Ik begeleid eerstejaarsstudenten bij het ontwikkelen van academische vaardigheden. Normaal gebeurt dat in een werkgroep, maar vanwege corona gaat het nu digitaal. Tijdens mijn studie heb ik onderzoek gedaan naar de aanpak van het lerarentekort. Ik vind het belangrijk dat het onderwijs ertoe bijdraagt dat alle kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het lerarentekort, maar nu ook de coronacrisis, brengen dit in gevaar. Ik heb echt een passie voor onderwijs en ik wil mij graag verder binnen het basisonderwijs ontwikkelen.”

Rondsnuffelen op WoningNet

“Ik was al ruim een jaar op zoek naar een andere woning. Voor een gewone sociale huurwoning had ik niet genoeg inschrijftijd. Daarom deed ik vaak mee voor lotingwoningen, maar daarop reageren heel veel mensen dus de kans is niet zo groot. Bij het rondsnuffelen op WoningNet kwam opeens dit voorbij. Het is nieuwbouw en dan komen er in één keer veel woningen beschikbaar.”

Carrière

“Omdat het een jongerenwoning is hebben we een huurcontract van vijf jaar. Dat vind ik goed want daarmee kun je scheefwonen voorkomen. Een deel van de mensen die hier gaan wonen zal binnen vijf jaar carrière maken en dan zijn er mogelijkheden in de vrije sector of koop. Jongeren die daar niet voor in aanmerking komen, behouden hun inschrijfduur en kunnen verder zoeken naar een sociale huurwoning. De doorstroming geeft steeds nieuwe kansen aan andere jongeren. Zelf hoop ik dat we over een paar jaar iets kunnen kopen. Wat mij betreft in Amsterdam maar voor Alec hoeft dat niet per se.”

Verhuizen tijdens de coronacrisis

“Het is nu wel een gekke tijd om te verhuizen. In het trappenhuis is het soms ongemakkelijk als je langs elkaar moet. En voorstellen aan je buren moet ook met gepaste afstand. Maar we hebben al contact via een Facebook-groep. Daar delen mensen spullen die ze over hebben en zo helpen we elkaar.”

NoordDok

Het gebouw NoordDok staat precies tussen het IJ en de Mt. Lincolnweg. Het gebouw ligt direct aan twee hoofdtoegangswegen van NDSM-werf en is makkelijk te bereiken met OV. De pont naar Amsterdam Centraal Station ligt op loopafstand. De oppervlakte van de 309 woningen ligt tussen de 30 en 50 m2. NoordDok bestaat uit drie gebouwdelen van 9, 11 en 15 verdiepingen. De hoger gelegen verdiepingen bieden een adembenemend uitzicht over een uniek stukje Amsterdam.
www.dekey.nl/noorddok

Deel dit artikel: