Collectief wonen en bouwen maakt een comeback in de Amsterdamse architectuur. Net zoals in de periode 1965-1985, waar architecten op grote schaal gedeelde ruimten en voorzieningen ontwierpen, focussen de architecten van vandaag weer op collectiviteit. Met maquettes, tekeningen, foto’s en films van iconische gebouwen, spiegelt Collective Comeback de collectieve architectuur van toen aan die van nu.

Opnieuw actueel

Nu, ongeveer vijftig jaar later, is collectieve architectuur opnieuw actueel. Steeds meer Amsterdammers wonen buiten het klassieke gezinsverband. Voor hen biedt collectieve architectuur een betaalbaar middel in de gespannen huizenmarkt. Niet alleen nieuwe concepten van samenwonen, zoals het friends-wonen, maar ook nieuwe vormen van collectief opdrachtgeverschap rukken op.

Projecten De Key

Tijdens de tentoonstelling zijn onder andere iconische De Key projecten Weesperflat en Bickerseiland te zien.

 

Voor de Weesperflat, de eerste studentenstudentenflat in Amsterdam, ontving architect Herman Hertzberger een architectuurprijs in 1967. Het gebouw is sinds 2005 een gemeentelijk monument.

250 studentenkamers. Weesperstraat, Waterloopleinbuurt.1959-1966. Architect: Herman Hertzberger. Initiatief: Stichting Studenten-huisvesting Amsterdam (SSHA)

 

In de jaren zeventig voorkwamen bewoners van Bickerseiland dat het eiland in een kantorenpark zou verranderen. Ze lieten zelf een nieuwbouwproject ontwerpen door architecten als Paul De Ley. Lieven de Key durfde het aan om de plannen van de bewoners te verwezenlijken. Het project werd in 1982 opgeleverd.

 

174 woningen, 13 bedrijfsruimtes. Bickerseiland, Amsterdam Centrum. 1974-1982. Architect: Paul de Ley. Initiatief: Buurtbewoners i.s.m. Paul de Ley, Woonstichting Lieven de Key

 

 

Lees meer over deze en andere projecten in 150 jaar De Key in 12 vernieuwende woonprojecten.

 

Collective Comeback- De terugkeer van collectieve architectuur in Amsterdam opent op vrijdag 11 januari 2019 vanaf 17.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

Deel dit artikel: