In de gerenoveerde buurt is nu plek voor iedereen, zoals starters, ouderen, gezinnen, twee- en eenpersoonshuishoudens. Inmiddels is de gemeente gestart met vernieuwing van de openbare ruimte. Het honderdjarig bestaan en de afronding van de renovatie van De Punt, dat samenviel, is afgelopen zaterdag 10 mei gevierd met de bewoners. Hierbij waren ook wethouder Melanie van der Horst en stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Noord Brahim Abid aanwezig.

Van links naar rechts: Brahim Abid (stadsdeelvoorzitter), Melanie van der Horst (wethouder), Eva Bollen (bewoonster), Karin Verdooren (directeur-bestuurder Lieven de Key), Rienk Postuma (directeur Vastgoed Lieven de Key)

Oorspronkelijk en duurzaam

De woningen in De Punt zijn toekomstbestendig gemaakt én hebben hun historische uitstraling behouden: de kunststof kozijnen werden vervangen door houten kozijnen en karakteristieke details zoals hijsbalken met vogelkoppen en tegeltableaus zijn behouden. Dankzij isolatie, moderne ventilatie en een vernieuwde elektrische installatie is het energielabel verbeterd van D naar A. Dat zorgt voor een duurzamer woonklimaat en lager energieverbruik.

Geen sloop maar renovatie

Tuindorp De Punt werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd door Stichting Onze Woning, een van de voorlopers van Lieven de Key. Een eeuw lang bleef De Punt – zo genoemd door de vorm van de buurt –  als complete wijk behouden. Maar de 348 woningen en 8 winkels waren verouderd. Buurtactiviste Eva Bollen bracht in 2017 met een zwartboek de situatie onder de aandacht bij de corporatie. Er werden verschillende scenario’s onderzocht: van klein onderhoud tot zelfs sloop en nieuwbouw.

 

Uiteindelijk is gekozen voor een grondige renovatie die van 2022 tot 2025 werd uitgevoerd in negen fasen. Dat gaf ook mogelijkheden voor wisselwoningen in de eigen buurt. De bewonerscommissie, die door Bollen werd opgericht, was nauw betrokken bij de plannen en hield tot de laatste oplevering de vinger aan de pols.

Gehecht aan de buurt

Dat bewoners van De Punt gehecht zijn aan hun buurt, bleek wel uit het feit dat veruit de meerderheid besloot om hier te blijven: 166 huishoudens keerden na verblijf in een wisselwoning terug in hun eigen woning, 44 gingen direct naar een gerenoveerde woning in hun eigen wijk. Voor buurtbewoners Jan en Gerrie was terugkeer naar de woning waar ze al 46 jaar wonen vanzelfsprekend. Naast de duurzame woning zien ze meer pluspunten: “Door de renovatie leer je je buren nog beter kennen. Je bent lotgenoten.”

 

Algemeen directeur Karin Verdooren: “We beseffen dat zo’n renovatie zwaar is voor de bewoners: jarenlang werkzaamheden in de buurt, tijdelijk je woning uit en bij terugkeer nog heel wat werk te doen om je huis weer je thuis te maken. We bedanken alle mensen die hebben meegewerkt om De Punt toekomstbestendig te maken voor hun enorme inzet. En wensen de oude én de nieuwe bewoners heel veel geluk in deze buurt met veerkracht.”

Nieuw toewijzingsbeleid

Om bij te dragen aan de sociale cohesie in de buurt past Lieven de Key voor nieuwe huurders een nieuw toewijzingsbeleid toe, gebaseerd op de vorig jaar aangepaste koers. De kleinere benedenwoningen worden verhuurd aan jongeren. De helft krijgt een tijdelijk contract van vijf jaar en de helft een contract voor onbepaalde tijd. Ook zijn er nu bovenwoningen met middenhuur en vrijesectorhuur. De middenhuurwoningen worden met voorrang verhuurd aan bewoners van De Punt en aan mensen met een maatschappelijk beroep. Een gedeelte van de bovenwoningen blijft sociaal verhuurd aan grote gezinnen.

Aanpak Noord

Aansluitend op de renovatie van de woningen is de gemeente gestart met vernieuwing van de openbare ruimte. Een schone en goed onderhouden buurt is een van de thema’s van Aanpak Noord.

 

Wethouder Melanie van der Horst: “Ik wil dat alle Noorderlingen in een fijn en goed huis en een mooie buurt wonen, waar ze zich thuis voelen. Hier in De Punt was dat lang niet zo. Veel mensen hadden last van schimmel in hun woningen. Ik heb gezien wat dat met mensen kan doen, van gezondheidsproblemen tot een gevoel van wanhoop en totaal in de steek gelaten zijn. Ook de openbare ruimte lag er slecht bij. Twee jaar geleden lieten bewoners me nog zien wat voor hen de grootste problemen waren. Ik ben hen dankbaar dat ze aan de bel trokken en zijn opgekomen voor zichzelf. Sindsdien is er hard gewerkt en ik ben blij dat de bewoners nu weer trots kunnen zijn op hun eigen buurt.”

 

Bewoners verenigd in Red Amsterdam Noord namen het initiatief voor de Aanpak Noord. Stadsdeel, corporaties en maatschappelijke organisaties werken samen aan plannen om Noord beter te maken. Brahim Abid, stadsdeelvoorzitter Amsterdam Noord: “Bewoners van De Punt hebben lang moeten wachten en een felle strijd gevoerd. Hun acties waren het startschot voor een bredere opstand die heeft geleid tot de Aanpak Noord. Met die aanpak willen we anders werken: niet meer alleen vóór de bewoners, maar vooral mét bewoners. Het resultaat in De Punt toont dat actieve bewoners veel kunnen bereiken.”

Verhalen over toen en nu

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van De Punt is een rijk geïllustreerd boekje gemaakt. Met verhalen over het ontstaan van de buurt, een terugblik op de renovatie en interviews met buurtgenoten en betrokkenen. Tijdens het buurtfeest reikte directeur-bestuurder Karin Verdooren dit boekje uit aan de bewoners van De Punt. Daar spraken ook de wethouder Melanie van der Horst, stadsdeelvoorzitter Brahim Abid en bewoonster Eva Bollen de bewoners toe.

Lees meer over renovatie De Punt:

Deel dit artikel: