Kaarsen

Kaarsen branden? Alleen als er een volwassene bij is. Kamer uit? Kaarsen uit! Zet kaarsen goed rechtop, in een onbrandbare standaard. Hou ze weg bij gordijnen en brandbare spullen. Zorg dat er niets boven de kaars staat. Een sierkaars in een bloemstukje is niet om aan te steken.

 

Kerstboom

Een kunstkerstboom is minder brandbaar dan een echte boom. Toch liever een echte? Een boom met kluit droogt minder snel uit. Dat is veiliger. Een boom zonder kluit zet je in een laag water. Maak een inkeping onder in de stam. Dan neemt de boom beter water op.

 

Een uitgedroogde boom kan in een halve minuut helemaal in brand staan! Dus geef de boom iedere dag water. Natuurlijk zet je de boom in een stevige standaard. Echte kaarsen in de boom? Nooit doen, levensgevaarlijk!

Lampjes

Onveilige feestverlichting kan brand veroorzaken. Zeker in een uitgedroogde kerstboom! Veilige lampjes hebben een KEMA-keurmerk. Lampsnoeren met led-lampjes worden niet heet. De lampjes gaan ook veel langer mee. Test je lampjes ieder jaar: laat ze een half uur branden voordat je ze ophangt. Kapotte lampjes? Dan moet je het hele snoer weggooien. Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar en rol kabelhaspels helemaal af. Ga je weg of naar bed? Alle lampjes uit! Zo ontstaat er nooit brand zonder dat je erbij bent.

 

Veilig eten

Als het gezellig is aan tafel, vergeet je snel de tijd. Zet daarom altijd een kookwekker. Zo voorkom je dat er ongemerkt brand in de keuken ontstaat. Hou je van fonduen? Laat dan de spiritusbrander afkoelen voordat je ‘m bijvult. Leg een deksel klaar voor als de vlam in de pan slaat. Daarmee kun je het vuur stoppen. Met water lukt dat niet.

 

Liever gourmetten? Zorg dan dat niemand kan struikelen over het snoer. Zet je kooktoestel nooit op een tafelkleed, zeker niet als er kinderen aan tafel zitten. Voor je het weet valt iets om en staat je tafelkleed in brand.

 

Kleding

Pas extra goed op met wijde feestkleding en kaarsen. Gaat het toch mis? Onthou dan: niet hollen, maar rollen! Ga niet rennen, maar rol over de grond. Beginnende vlammen doven dan. Altijd slim: een blusdeken in de buurt houden.

 

Brandwonden

Een brandwond koel je zo snel mogelijk met zacht stromend lauw kraanwater. Koel minstens 5 minuten. Ontstaan er blaren? Is de huid erg kapot? Heb je grote brandwonden? Bel dan de dokter. Je kunt brandwonden afdekken met steriel verband. Maar je mag er nooit zelf iets op smeren.

 

Checklist

Je rookmelders werken. Je hal en je trappenhuis staan niet vol rommel. Zo kun je in een noodgeval veilig vluchten en kan de brandweer je huis goed bereiken. Je meterkast staat niet vol spullen. Zo kan de brandweer snel je gas en elektra afsluiten.

 

Meer tips

Check de website van de brandweer voor meer tips. Lees daar bijvoorbeeld hoe je een vluchtplan maakt.

Deel dit artikel: