Banken beitsen

Saskia: “Het is begonnen met de banken die hier al jaren staan. Toen ik aan de slag ging om die te schuren, kwam al gauw een buurman meehelpen. Buurvrouw Julia, die het vanuit haar raam aanmoedigde, zorgde voor drankjes en hapjes. Weer een andere buurman Michiel bood toen aan om de banken te beitsen. Toen we hier weer prettig konden zitten, wilden we ook graag meer bloemen en planten om ons heen. Melle Eringa, beheerder van De Key, zei dat daar wel budget voor was als we een plan zouden maken. Dus toen ben ik gaan schetsen.”

Kasteelachtig

Ida: “We wonen op een druk punt in de stad, maar hier in de binnentuin is het rustig. Je hoort de liedjes van het carillon van de Westertoren. Heerlijk! Aan het eind van onze tuin staat een oude muur, een beetje kasteelachtig. Tegen die muur is een bloembak met een plantenrek gekomen. Van De Key kregen we geld voor planten en een parasol. We kopen zo nu en dan ook zelf plantjes en hebben samen het bijzettafeltje uitgezocht.”

 

Buitenkraan

Saskia: “Twee vakmannen van De Key kwamen de plantenbakken maken. Wij zorgden voor koffie en thee. Het was heel gezellig. De grote vaste planten in de binnentuin worden onderhouden door de firma Van der Tol. De nieuwe planten verzorg ik meestal. Dat is geen moeite, er is hier een buitenkraan en dan is de gieter zo gevuld. De buren noemen dit soms de tuin van Saskia, maar dat is onzin. Ik vind het leuk om het initiatief te nemen en voel me verantwoordelijk, maar het is voor ons allemaal. Boven wonen kunstenaars in atelierwoningen. Zij knippen soms kruiden uit de kruidenbak, die we op de zonnigste plek van de tuin hebben laten zetten.”

Meer contact

Ida: “Bij mijn woning is geen buitenruimte, dus ik maak graag gebruik van deze tuin. Even in de zon zitten voor de vitamine D. Soms spreek ik hier af met een van de buren en als ik hier alleen ga zitten, komt er altijd wel iemand bij.”

Saskia: “Steeds meer bewoners maken gebruik van de binnentuin. Zelf speel ik hier wel eens een potje Scrabble met buurvrouw Gera. Ik heb hier vorig jaar mijn verjaardag gevierd. We komen meer met elkaar in contact en dat komt echt door de tuin.”

 

Saskia, Ida en Gera wonen alle drie ongeveer twee jaar in een complex met 30 tweekamerwoningen voor senioren aan de Bloemgracht. Bovenin zijn ook nog 7 atelierwoningen.

Deel dit artikel: