Starten in Amsterdam is niet zo vanzelfsprekend voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Het is lastig voor jongeren om een betaalbare woning te vinden. Wat dat betekent voor woonstarters en voor de stad onderzocht Lieven de Key in de vijfdelige podcast Starten in Amsterdam.

Op zoek naar oplossingen voor woonstarters

Podcastmaker Renée van Heteren gaat in deze podcast met hulp van deskundigen en Amsterdamse buurtgenoten op zoek naar oplossingen voor woonstarters in de stad. Daarvoor interviewt zij onderzoekers, stadssociologen, planologen en journalisten. Ook bezoekt zij in iedere aflevering een woonstarter en trouwe bewoner in een Amsterdamse buurt. Ze bekijken hun buurt en woonsituatie door elkaars ogen.

 

Podcast Starten in Amsterdam

Woonstarters onmisbaar voor de stad Amsterdam

“Een stad zonder diversiteit is ten dode opgeschreven”, aldus Jos Gadet, hoofdplanoloog bij de gemeente Amsterdam. Voor de diversiteit in de stad zijn woonstarters onmisbaar. Volgens Jos Gadet bruisen zij van de energie en brengen nieuwe impulsen naar de stad. Maar dan moet er wel plek zijn voor jongeren in de stad, en dat is er onvoldoende. Volgens Charlot Schans, stadssocioloog en adviseur bij Stipo, ligt een oplossing voor het probleem in een hoge mate in creativiteit met het bestaande en van wat er al is in de stad. “De crisis is op dit moment zo groot dat we er niet aan ontkomen om ook naar tijdelijke oplossingen te kijken. We moeten natuurlijk ook op zoek naar structurele oplossingen, samen met projectontwikkelaars en de gemeente.” Hier voegt adviseur social impact bij Inbo Angelique Bellemakers aan toe: “’We zijn soms nog bezig op de oude manier de stad te maken, maar er liggen nu vraagstukken die vragen om een nieuwe manier van ontwikkelen.”

Luister naar Starten in Amsterdam

Starten in Amsterdam is een podcast die je wilt luisteren als je geïnteresseerd bent in de huidige woningnood en wat dit betekent voor woonstarters. De podcast is te vinden op onze website, Spotify, Apple Podcast of op alle andere plekken waar je podcasts luistert.

Deel dit artikel: