Aanpassing van het puntensysteem

Elke woning of kamer krijgt punten voor kwaliteit. Hoe meer punten, hoe hoger de maximale huurprijs. Met de Wet betaalbare huur verandert het puntensysteem. Voor bepaalde voorzieningen, zoals buitenruimte, krijgen woningen nu meer punten. Ook het energielabel heeft nu invloed op de kwaliteit van een woning. Een duurzame woning met energielabel A of hoger krijgt extra punten. Woningen met energielabel E of lager krijgen juist puntenaftrek. Hierdoor wordt het verschil in huurprijs tussen duurzame en minder duurzame woningen groter. Zo wordt de verduurzaming van huurwoningen gestimuleerd.

Nieuw: huurwoningen in de middensector

Met de nieuwe wet komt er een nieuwe sector huurwoningen bij: de middensector. Dit zijn woningen van 144 tot en met 186 punten, met een huurprijs van € 879,67 tot en met € 1.157,95. De maximale huur van deze woningen hangt nu af van het aantal punten, dus de kwaliteit van de woning. Voor sociale huurwoningen (tot en met 143 punten) gelden al maximale huurprijzen. Dat verandert niet. De nieuwe regeling voor middenhuur geldt alleen voor nieuwe huurcontracten die zijn afgesloten op of na 1 juli 2024. Voor bewoners van huurwoningen van dezelfde kwaliteit, maar met een huurcontract dat is afgesloten vóór 1 juli 2024, verandert dit niet. Deze woningen blijven in de vrije sector vallen.

Gevolgen voor bewoners van Lieven de Key

Voor de meeste bewoners van Lieven de Key verandert er niets. Onze huren zijn meestal al lager dan de maximale huurprijs. Door de aanpassing van het puntensysteem kan het zijn dat een aantal huurwoningen een lagere maximale huurprijs krijgt. We controleren de punten en huurprijzen van onze woningen en studentenkamers de komende maanden. Indien nodig verlagen wij de huurprijzen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024. Omdat wij onze systemen moeten aanpassen, kunnen wij dit niet direct doen. Bewoners die een lagere huurprijs krijgen, informeren wij de komende maanden.

Meer informatie

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over de Wet betaalbare huur. Of bekijk deze video waarin de nieuwe wet in 1 minuut wordt uitgelegd.

Deel dit artikel: