“Ik kreeg deze woning in 1991 en een paar jaar later kwam mijn vrouw erbij. In die tijd werkte ik als drukker bij De Telegraaf. Nu ben ik taxichauffeur bij het aanvullend vervoer. Ik vind het heerlijk om met mensen te werken. Mijn zoon en schoondochter hebben hier tot voor kort nog gewoond. Nu zijn we weer met zijn tweetjes. De woning is lekker ruim en heel licht. We hebben wel eens gekeken naar iets anders, maar dan moet je ruimte inleveren en kom je op dubbele woonlasten. Ik ben sowieso niet zo van het verhuizen.”

Woningen met een verhaal

“Deze woning was vroeger van Zomers Buiten en toen van Far West. Er is sprake van geweest dat ze hem zouden slopen, maar dat is niet doorgegaan. Sinds een paar jaar huren we van De Key. Vorig jaar kregen we eindelijk te horen dat ze groot onderhoud wilden uitvoeren. Dat was wel nodig want er was al jaren niets aan gedaan. Ik ben er heel blij mee. Dit zijn woningen met een verhaal. Toen ze werden gebouwd was de ringweg er nog niet eens. Ze zijn nu weer helemaal up-to-date. Het is een goede zet dat ze niet zijn gesloopt.”

Kamperen

“De werkzaamheden hebben best wel impact als je in de woning blijft. Je moet er even doorheen, maar dan krijg je er echt wat voor terug. Ze hebben echt keihard gewerkt, die jongens. Ze hebben stofschotten geplaatst om het ergste stof tegen te houden. We kregen dozen om spullen in te doen en alles werd afgedekt. In totaal duurde het anderhalve week, want er zat een weekend tussen. In die tijd hadden we geen warm water in de te vervangen radiatoren, maar ik hou wel van kamperen. Stromend warm water was er wel. We zijn er echt heel goed doorheen gekomen.”

Zin om aan de gang te gaan

“De woning is nu goed geïsoleerd. Ik merk het verschil nu al want de verwarming kan veel eerder laag. En straks ga ik het merken aan onze energierekening. Toen we zagen hoe mooi het werd met de nieuwe kozijnen, kregen we ook weer zin om aan de gang te gaan. We hebben geschilderd en het toilet opnieuw betegeld. Mijn vrouw heeft nieuwe meubels uitgezocht. Ik ben sowieso wel een huismus en nu in coronatijd ligt je focus nog meer op de plek waar je de meeste tijd bent. Onze favoriete plek is de loggia aan de achterkant. Daar hebben we zelfs verwarming gekregen en nu is het een heel fijn lees- en rookkamertje. Wij willen hier niet meer weg. Als ik de trap niet meer op kan, dan hijsen ze me maar omhoog via de hijsbalk.”

 

 

De Key knapt zes woongebouwen op in Slotervaart. Het gaat in totaal om 279 woningen. De woningen worden daardoor energiezuiniger en blijven geschikt voor toekomstige generaties. Alle bewoners krijgen de vrije keuze om tijdens de verbouwing gebruik te maken van een wisselwoning. Fase 2 is in volle gang. De werkzaamheden zijn in september 2020 gestart en naar verwachting zijn deze in april 2021 afgerond.

Lees ook het interview met Jan. Zijn woning werd vorig jaar al opgeknapt.

 

Deel dit artikel: