“Ik ben blij dat we de woningen in Zandvoort kunnen overdragen aan Pré Wonen, een woningcorporatie die zich echt focust op de regio Kennemerland’’, aldus Leon Bobbe, bestuurder van De Key.
Ruim tien jaar geleden nam De Key het woningbezit in Zandvoort over van woningcorporatie EMM. Lidy van der Schaft, manager Wonen van De Key: “In Zandvoort waren de verwachtingen hooggespannen, want er moest veel gebeuren en De Key bracht geld mee. Dat pakte helaas heel anders uit. Want de vastgoedcrisis volgde en die raakte ons ook”. Desondanks hebben we de afgelopen jaren veel bereikt in Zandvoort en heeft De Key meer dan gemiddeld geïnvesteerd in haar woningen in Zandvoort. Op 1 december 2020 dragen wij het stokje over aan Pré Wonen. Wat laten we achter? Een korte terugblik.
Nieuwbouw
Direct na de komst van De Key in Zandvoort werden diverse nieuwbouwcomplexen opgeleverd: het Pluspunt, het Darwinhof en het Louis Davids Carré. De Achtsprong Zorg aan Zee met 8 woningen voor verstandelijk gehandicapten. Een prachtig project in hartje Zandvoort. Maar ook Darwinhof, levensloopbestendige appartementen met als thema ‘Hoog en laag in harmonie’. De toenmalig wethouder kon zijn verbazing niet verbergen toen hij de appartementen zag en hoorde voor welke betaalbare huren deze sociale woningen werden verhuurd. In 2016 volgde de nieuwbouw aan de Sophiaweg en vanaf 2017 volgden de plannen voor nieuwbouw op het Corodex-terrein. In 2019 sloopten wij de fabriek en maakten wij het terrein bouw-gereed. In afwachting van het definitieve nieuwbouwplan is het terrein ingezaaid met wilde bloemen.
Onderhoud en verbetering van woningen
We hebben ons gericht op het behoud en verbeteren van de kwaliteit van de woningen. In 2015 zijn we gestart met de grootschalige renovatie van de Groene flat. In 2017 was de Gele flat aan de beurt. De Rode flat en de Blauwe flat zijn in 2020 aangepakt. Bij 90 woningen in Oud-Noord is geschilderd en is het voegwerk hersteld. De woningen in Zandvoort hebben flink te lijden onder de invloed van de zee. In 2016 bleken de gevelankers van een flat aangetast door de zeelucht. Daarop hebben we de gevelankers van alle flats in Zandvoort gecontroleerd en vervangen. We hebben toen direct de gevels van een aantal flats aan de Lorentzstraat verfraaid met ledverlichting. In 2019 ontdekten we dat bij de Keesomflats diepliggend beton moest worden hersteld. Het resultaat was een project van ruim 10 miljoen euro. De bewoners hebben het flink te verduren gehad en zaten anderhalf jaar in de overlast.
Huurbeleid en passend wonen
Ook volkshuisvestelijk hebben we stappen gezet. Ons beleid was erop gericht om de huren zo betaalbaar mogelijk te houden, vandaar dat de huurverhoging de afgelopen vier jaar maximaal inflatievolgend was. Voor de ouderen van Zandvoort maakten we de regeling Passend Wonen. We proberen ouderen te verleiden om te verhuizen naar een passende (kleinere of drempelvrije) woning. Inmiddels hebben alle gemeenten van Zuid-Kennemerland deze aanpak overgenomen. Met de gemeente maakten we in 2016 een nieuwe visie op Wonen in Zandvoort. Dit resulteerde in 2018 in extra aandacht voor jongeren en senioren in de woningtoewijzing, groepen die het lastig hebben in Zandvoort.
De Key vertrekt na bijna 10 jaar in Zandvoort
Zandvoort is een bijzonder dorp. Het dorp heeft 17.000 inwoners, maar in de zomermaanden zijn er 68.000 mensen. De parkeerplaatsen in Zandvoort zijn 6 weken per jaar overvol. De rest van het jaar staan ze leeg. Wanneer het zomerseizoen over is, is Zandvoort weer van de Zandvoorter. De Key neemt eind 2020 afscheid van ‘Amsterdam aan zee’.
We heten Pré Wonen hartelijk welkom in Zandvoort!