Bewonerscommissie
“Planmatig onderhoud is het onderhoud dat we eens in de paar jaar uitvoeren aan de buitenkant van een woning. Bijvoorbeeld het houtwerk schilderen, voegen in het metselwerk repareren of dakgoten vervangen. Mijn rol als projectleider/opzichter betekent dat ik de werkzaamheden samen met de aannemer inplan en de werkzaamheden controleer. Van origine ben ik timmerman, dus ik ken de praktijk. Dat is handig.”

 

 

In de steigers
“Ik begeleid een aantal projecten tegelijkertijd. Bij elk onderhoudsproject is er een wekelijkse bouwvergadering met de aannemer. Dan bespreken we de voortgang. Momenteel ben ik vaak in Zuid, bij de Thérèse Schwartzestraat en Jozef Israëlkade. Daar staan twee blokken  van ruim 150 woningen in de steigers vanwege schilderwerk en werkzaamheden aan de daken. Ik kom ik 2 tot 3 keer per week om te kijken of alles gaat zoals ik het hebben wil.”

 

In de planning
“Voor de komende periode heb ik al heel wat onderhoud in de planning. In het voorjaar beginnen we met de zorgboerderij Stammerdijk in Diemen, een studentencomplex bij het Oosterpark, een woongroep aan de Johannes Vermeerstraat en een zorginstelling in de Czaar Peterstraat. Vooral vooroorlogse gebouwen hebben mijn voorkeur, met mooi klassiek timmerwerk. Als ik nog eens de Westertoren zou mogen renoveren, zou dat echt een droom zijn. Maar dat is natuurlijk niet van Lieven de Key. Ik vind elke klus aan onze woningen bijzonder. Je zet iets in de steigers en na een paar weken zie je het resultaat, dat is echt top!”

 

Het trappenhuis
“We doen ook planmatig onderhoud aan algemene ruimtes, zoals het trappenhuis. Die krijgen eens in de paar jaar een schilderbeurt en als het nodig is vervangen we de vloerbedekking. Dan brengen we ook geluiddempende platen aan op de traptreden zodat er minder overlast is. En we vervangen de verlichting door led-lampen omdat die veel minder stroom verbruiken.”

 

In gesprek
“Bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden in principe terecht bij de bewonersbegeleider van de aannemer. Soms spreken ze mij ook aan als ik bij een project rondloop of ze nodigen me uit voor een kopje koffie. Als er een schade is gemeld door het plaatsen van de steigers, laat ik meteen mijn gezicht zien. Het gebeurt niet veel, maar kan een keer voorkomen. Daar moet je niet omheen draaien, dat moet gewoon worden opgelost. Daar ben ik voor.”

 

In opleiding
“Ik heb dit werk in de praktijk geleerd in de 14 jaar dat ik nu bij Lieven de Key werk. Mijn jongste zoon liep laatst een dagje met me mee voor een snuffelstage. En mijn oudere zoon heeft eerder dit jaar een paar dagen meegelopen op verschillende afdelingen. Het is mooi om ze te laten zien waar ik werk.”

Deel dit artikel: