“Ik doe dit werk al meer dan 44 jaar! In 1977 kwam ik als 17-jarige in dienst bij de Bouwmaatschappij tot Verkrijging van Eigen Woningen, een van de voorlopers van Lieven de Key. Als jonge jongen moest ik vaak het sjouwwerk doen. Ik heb het werk echt in de praktijk geleerd. We waren toen met een team van 48 schilders, nu zijn we met zijn tweeën. De rest doen externe aannemers. Ik ben allround vakman, maar ze zetten mij vooral in bij schilderwerk na reparaties. En ik help bij planmatig onderhoud; een trappenhuis schilderen of zo.”

 

Vroeg op pad

“Ik begin elke morgen op ons wijkkantoor in Noord, dan doen we een bakkie met het hele team. Meestal ben ik de eerste die op pad gaat. Vooral als ik in het centrum moet werken, wil ik er vroeg zijn. Dan heb ik nog een parkeerplekje voor mijn bus. Eind van de middag rij ik langs de verfwinkel, om materialen voor de volgende dag te kopen.”

 

 

Vochtplekken

“Een vochtvlek in een plafond, na een lekkage bij de bovenburen, kun je niet in één keer overschilderen. Je moet de vlek eerste voorbehandelen met speciale latex. Een weekje later kom ik dan terug om het hele plafond te witten. Voor de badkamer gebruik ik speciale schimmelwerende verf. Maar dat is geen garantie dat er nooit schimmel komt: het is heel belangrijk dat bewoners goed ventileren, anders houd je dat echt niet tegen.”

 

Netjes in orde

“De meeste mensen zijn blij als ik kom. Ze hebben in de troep gezeten en ik maak het weer netjes in orde. Laatst was ik bij mensen van in de tachtig in de Zaanhof voor hun badkamer. Boven het trapgat zat nog een plek waar ze zelf niet bij konden. Dat neem ik dan even mee. Maar ik word niet altijd hartelijk ontvangen. Dan vinden mensen dat het te lang heeft geduurd. Ik sta ook wel eens voor een dichte deur, terwijl de afspraak de dag van tevoren nog via een sms is doorgegeven.”

 

Uitlaatklep

“Voor sommige bewoners ben je echt een uitlaatklep. Ik vind het prima als ze erbij blijven, maar ze moeten niet op mijn lip gaan zitten. Als ik het gevoel heb dat mensen eenzaam zijn, meld ik dat bij de wijkbeheerder. Ik heb trouwens wel de indruk dat de sociale controle de laatste tijd beter wordt, dat mensen meer contact hebben met hun buren. Dat is alleen maar positief natuurlijk.”

Lees ook de verhalen met andere onderhouds-collega’s van Lieven de Key:

Deel dit artikel: