Ze wonen allebei al heel lang in de Anton Waldorpstraat in Slotervaart en zijn dik tevreden over de ruime woningen en de groene omgeving. “Het is een van de laatste wijken van Amsterdam waar de toeristen niet komen”, lacht Henk. Zijn vrouw is de tuinier, hij doet hand en spandiensten. “Er komt behoorlijk veel van zo’n moestuinbak af: rode bietjes, knolselderij, peterselie, aardbeien, prei, peulen.” Ayassi zit juist graag te “frutten in de grond”. Hij heeft een drukke baan als procestechnicus bij Linde Gas op het Tata Steel-terrein. “Als ik met mijn moestuin bezig ben, kan ik mijn hoofd helemaal leegmaken.”

 

16 moestuinbakken

Ayassi: “Op de plek van het voormalige stadsdeelkantoor aan de Jan Tooropstraat waren tijdelijke moestuinen. Toen we daar weg moesten, ben ik gaan zoeken naar andere mogelijkheden in de buurt. Zo kwam het veldje achter de hoge flat aan de Anton Waldorpstraat in beeld. Lieven de Key had de struiken al vervangen door een grasveld, maar er lag veel zwerfvuil. Nu staan daar 16 moestuinbakken.”

 

Henk: “De moestuinen versterken echt de sociale cohesie in de buurt. Mensen maken een praatje als ze in de tuin bezig zijn of langslopen. Nu bewoners elkaar beter kennen, spreken ze elkaar makkelijker aan. Samen houden we het schoon en gezellig. Sinds vorig jaar hebben we ook een pomp, zodat we niet te ver met gieters hoeven te lopen.”

Papierwerk en timmerwerk

Ayassi: “We kregen subsidie van het stadsdeel en van Lieven de Key. Daar kwam nog heel wat papierwerk aan te pas. We hebben folders in de bus gedaan bij alle 297 woningen en mensen uitgenodigd voor een informatieavond. Daarna kwam het echte werk. We hebben hout gekocht en zelf de bakken getimmerd. Een aannemer heeft aarde gestort en het hek gemaakt. Maar wat we zelf kunnen, doen we zelf.”

 

Henk: “Met de tuincommissie hebben we het moestuinveldje in beheer. We zorgen dat het netjes blijft en doen de administratie. Bewoners betalen maar 20 euro voor een moestuinbak. Het is goedkoop, maar niet gratis want we willen dat mensen het serieus nemen. Elk jaar kijken we wie er door wil gaan en als er plek vrijkomt benaderen we iemand van de wachtlijst.”

 

Ruilen en oogsten

Ayassi: “Moestuinieren moet je leren. Het eerste jaar had ik alle sla tegelijk gezaaid, dat kregen we niet op en dus schoot helemaal door. Courgettes oogst ik als ze nog klein zijn, dan hebben ze nog smaak. We ruilen onderling stekjes. Ik had tomatenplantjes over, van anderen kreeg ik peterselie, tuinboontjes en uien.”

 

 

Lees ook de verhalen van Karel en Judith over boomtuinen, van Mali over haar geveltuin en van Saskia en Ida over hun binnentuin.

 

Lieven de Key heeft in twee fasen bij 145 woningen rondom de Anton Waldorpstraat in Slotervaart (Nieuw-West) verbeterprojecten uitgevoerd. De woningen zijn energiezuiniger en blijven geschikt voor toekomstige generaties. Lees hierover de interviews met Martin, Jan en Willem.

 

Deel dit artikel: