Een privilege

‘Het voelt als een privilege om hier tussen de andere kunstenaars te zitten. Het is sowieso moeilijk om een betaalbare woning te vinden in Amsterdam en voor kunstenaars helemaal. Als jonge makers hebben we een beetje extra ruimte nodig maar we hebben weinig inkomen. Je wilt zo veel mogelijk tijd hebben voor je projecten en de kosten van je dagelijks leven zo laag mogelijk houden. Anders ben je te veel tijd kwijt aan je bijbaan in plaats van aan je kunstprojecten. Het is uitzonderlijk dat ik als kunstenaar iets vasts heb voor vijf jaar. De meeste jonge makers wonen anti-kraak en zitten steeds tussen huizen in.’

Wind en vuur

‘Ik ben autonoom beeldend kunstenaar. Na mijn bachelor aan ArteZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem heb ik mijn master aan het Sandberg Instituut in Amsterdam gedaan. Dat zat toen vlak bij de plek waar ik nu woon. Ik maak video’s van performances en combineer die met sculpturen. Die performances doe ik in bedrijven waar ik onderzoek kan doen naar industrialisatie en automatisering.’

‘In januari had ik een tentoonstelling in Groningen rondom een ontmoeting met een windtunnel. Nu ben ik bezig met vuurtest-processen. Daarvoor heb ik gefilmd bij een bedrijf dat de brandweerbaarheid van deuren test en in de performance hou ik een monoloog met titels van allerlei boeken over vuur. De tentoonstelling is vanaf 18 juni te zien in de Kunstkapel in het Beatrixpark. Op mijn website kun je film-stills van mijn videoprojecten zien.’

Vlak voor een deadline

‘Nu ik vlak voor de deadline zit, staat mijn woning vol met materialen voor de sculpturen. De woonkamer verandert steeds van houtwerkplaats naar schilderatelier naar video-edit-werkplek. Aan de ene kant van mijn woning ben ik hard aan het werk, aan de andere kant kan ik slapen, eten en rusten. Het is fijn dat werk en privé bij elkaar zit en ik niet naar een ver weg gelegen atelier hoef als ik nog even iets wil verbeteren.’

‘Het concept van dit gebouw met allemaal kunstenaars bij elkaar is echt fantastisch. Soms hoor je iemand zingen, een instrument bespelen of bouwen. Het is interessant om te horen waar al die makers mee bezig zijn. We vormen nu al een community, en dat gaat vast nog groeien over de jaren heen als we samen projecten gaan doen. Nu al is het fijn dat we bijzonder gereedschap van elkaar kunnen lenen.’

In nieuwbouwproject Lieven verhuurt De Key 40 sociale huurwoningen voor bijna en net afgestudeerde kunstenaars. We werken hierbij samen met WOW Amsterdam. De woningen van 43 tot 46 m2 zijn najaar 2019 opgeleverd. Dit voorjaar is de gemeenschappelijke ruimte klaar waar kunstenaars van WOW gezamenlijk culturele activiteiten opzetten.

Deel dit artikel: